NEWS

KAKO POMOĆI DJECI DA PREVLADAJU ISPITNU ANKSIOZNOST?

1. brlas slob vrijeme predavanje IMG_3799
15.12.2017. 13:10; Učitavanja: 302; Početna / Novosti / Svakodnevnica / KAKO POMOĆI DJECI DA PREVLADAJU ISPITNU ANKSIOZNOST?

Ispitni strah (anksioznost) može biti okidač za rizična ponašanja djece, a posebno mladih. Mada strah od ispitivanja vrlo često ne povezujemo sa eksperimentiranjem sa sredstvima ovisnosti i drugim rizičnim ponašanjima djece i mladih, poveznica itekako postoji. Ispitnu anksioznost je potrebno pravovremeno prepoznati i pomoći djeci da prevladaju strah od ispitivanja ukoliko je taj strah blokirajući i ometa školsko postignuće.

Podršku djeci koja imaju ispitni strah ili anksioznost mogu davati roditelji, stručnjaci (psiholozi, pedagozi, liječnici) no nezaobilazna karika i ključni profesionalci koji mogu pomoći u neposrednom radu te pružati stalnu podršku učenicima su učitelji. Učitelji mogu prvi prepoznati ispitni strah i njegovo negativno (blokirajuće) djelovanje na učenika. Ispitni strah ne treba ignorirati jer ukoliko dovodi do česte frustracije  djeteta i visoke razine stresa kod djeteta tada ispitni stres narušava mentalno zdravlje djece i mladih, smanjuje školsko postignuće i u konačnici neku djecu „tjera“ da se dokazuju ili pak „tješe“ birajući rizična ponašanja kad se ne mogu dokazivati pozitivnim uspjehom u školi.

Zbog svega navedenog u Mjesecu borbe protiv ovisnosti je 13.12. u Zdravom gradu Poreč održano tematsko nastavničko vijeće za profesore porečkih srednjih škola M. Balota i A. Štifanić na temu “Kako pomoći učenicima u suzbijanju ispitne tjeskobe”. Temu je obrazlagao psiholog Siniša Brlas iz djelatnosti zaštite mentalnog zdravlja u zavodu za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, autor brošure Kako prevladati ispitnu anksioznost?,  namijenjene učenicima ali i profesionalcima.

Pozvao je nastavnike na proaktivno uključivanje u zaštitu mentalnog zdravlja djece s kojom svakodnevno rade, dakle na očuvanje mentalnog zdravlja najvećeg broja djece prije nego se ono ozbiljno naruši. Jer, okidači za mentalne teškoće ili bolesti su različiti, a jedan od okidača može biti i kronični stres uzrokovan ispitnom anksioznošću. Podsjetio je na procjene SZO (Svjetske zdravstvene organizacije) prema kojima će do 2030. depresija biti vodeća dijagnoza zapadnog svijeta i na društvenu odgovornost u očuvanju mentalnog zdravlja na svim razinama koje su nam dostupne za djelovanje kao profesionalcima različitih profila.

Za 70-tak prisutnih profesora porečkih srednjih škola pripremio je i podijelio brošuru Kako prevladati ispitnu anksioznost, koja učenike vodi kroz praktične korake koji pomažu u smanjenju intenziteta straha u ispitnoj situaciji. Brošura s emože besplatno skinuti na web stranici ZZJZ Virovitičko-podravske županije.

Na kraju, poslao je poruku profesorima da oni kao profesionalci ispitni strah mogu vrlo rano prepoznati i djelovati, posvetiti se ranjivim učenicima i voditi ih kroz korake kojima će strah prevladati. Naglašavao je neprestano pravovremeno djelovanje i posvećen ljudski odnos kojim se problem može rješavati dok nije odmakao predaleko.

 

Zdravi grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S