NEWS
valfresco

Izmjena detaljnog urbanističkog plana Facinke – minimalna veličina parcele 2000 m2

2018-08-21_09h14_49
21.08.2018. 09:15; Učitavanja: 619; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Izmjena detaljnog urbanističkog plana Facinke – minimalna veličina parcele 2000 m2

(Tanja Kocijančić, Glas Istre) Dosadašnji DPU imao je formirane samo velike parcele. Novi plan omogućuje manje, koje moraju biti minimalne površine 2.000 četvornih metara. Nismo mijenjali urbanističke uvjete u zoni koja i dalje može biti poslovna i servisna, bez ugostiteljskih sadržaja i smještaja, kazao je gradski pročelnik Damir Hrvatin.

Porečki su vijećnici usvojili Urbanistički plan uređenja “Servisna zona Poreč – područje II.” koji se odnosi na industrijsku zonu na istočnom ulazu u grad, odnosno na Facinki. Prije toga, da bi ga mogli usvojiti, izvan snage su za to isto područje vijećnici, također jednoglasno, stavili prethodno važeći Detaljni plan uređenja.

– Tijekom provedbe ovog DPU-a utvrđena je njegova nefleksibilnost u odnosu na gospodarske potrebe i nemogućnost rješavanja imovinsko – pravnih odnosa privatnih i javnih vlasnika, osobito u odnosu na formiranje okućnica ili novoplaniranih parcela. Uslijed navedenog ocijenjeno je da je najuputnije donijeti novi plan, i to UPU, koji je, uzimajući u obzir ukupne odredbe, fleksibilniji u odnosu na aktualne gospodarske potrebe i na imovinsko – pravno stanje, pojasnio je resorni pročelnik Damir Hrvatin.

Istaknuo je da su prijašnji DPU dvaput mijenjali, pa su zaključili da je UPU bolje rješenje. Naime, prije nekoliko godina poduzetnici su više tražili velike parcele za gradnju poslovnih, zanatskih, trgovačkih, proizvodnih i ostalih objekata, a sada vlada potražnja za manjim česticama.

– Dosadašnji DPU imao je formirane samo velike parcele. Novi plan omogućuje manje, koje moraju biti minimalne površine 2.000 četvornih metara. Nismo mijenjali urbanističke uvjete u zoni koja i dalje može biti poslovna i servisna, bez ugostiteljskih sadržaja (osim malih kafića u sklopu objekata) i smještaja, osim postojećih kuća za stanovanje, obrazložio je pročelnik.

Servisna zona Poreč – područje II. dio je poslovne zone u kojoj se nalaze, među ostalim, trgovački lanci Plodine, Lidl i Kaufland, površine oko 15 hektara, i predstavlja dijelom izgrađeno područje koje je sukladno Generalnom urbanističkom planu grada Poreča. To je područje, kako je pojasnio Hrvatin, omeđeno sa zapadne strane DPU-om “Servisna zona Poreč – područje I.” i bivšim distributivnim centrom (Velpro), zatim sa sjeverne strane granicom zone gospodarske namjene, s istoka zaobilaznicom, a s južne strane obuhvatom UPU-a “Servisna zona Poreč – područje III.” i dijelom servisne zone (Agrolaguna).

(T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

stanje prije:

Print Friendly, PDF & Email