NEWS
valfresco

Istarskim udrugama nude se razni natječaji za financiranje projekata za opće dobro

mali-projekti-vrsar
01.03.2017. 10:50; Učitavanja: 186; Početna / Gospodarstvo / Istarskim udrugama nude se razni natječaji za financiranje projekata za opće dobro

U povodu natječaja za dodjelu donacija udrugama Općine Vrsar koji je otvoren do petka, 3. ožujka održan je preksinoć informativni sastanak u općinskoj upravi, na kojem se moglo doznati i koji su svi ostali natječaji na kojima se mogu dobiti sredstva. Naime, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može Glavan iznijela je prisutnim predstavnicima nekolicine udruga sve natječaje na koje se mogu javiti organizacije Civilnog društva u Istri.

Građanske akcije

Može Glavan navela je natječaje za tzv. Građanske akcije koji se otvaraju svake godine 15. travnja. Fond je 195.000 kuna za 15 projekata, a može se dobiti do 13.000 kuna pojedinačne podrške. Napomenula je da se radi o manjim projektima za opće dobro, poput gradnje igrališta, dječjih parkova ili društvenih prostorija. Natječaj “Mali projekti” otvorit će se danas, 1. ožujka, ukupni mu je fond 200.000 kuna, podijeliti se može 13 potpora. Pojedinačna vrijednost po projektu iznosi 15.000 kuna. Napomenula je da se radi o manjim projektima za opće dobro, poput čišćenje okoliša ili, primjerice, opremanja vanjskih i unutarnjih prostora civilnih udruga.

Natječaj “Zajedno za zajednicu” otvoren je do 17. ožujka i prvi put je pokrenut u suradnji s turističkim firmama. Fond je 125.000 kuna, odnosno pojedinačno se može dobiti 25.000 kuna. Financirat će se najmanje pet projekata, od toga jedan u Istri, jer se ostalo odnosi na druge županije uključene u projekt – Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Dubrovačko- neretvanska županija. Ovime se traži inovativan sadržaj za turiste, odnosno sadržaj na kojima će se ljudi družiti i okupljati se. Mogu se javiti udruge iz bilo koje djelatnosti.

Među ostalim velikim natječajima izdvojila je neke iz EU fondova, na koje se mogu javiti udruge iz cijele Europe, pa je time i konkurencija veća. Izdvojila je natječaje Erasmus+ za projekte obrazovanja i za mlade, potom Europa za građane za projekte bratimljenja i umrežavanja gradova, zatim tu su i natječaji iz strukturnih fondova na kojima su prihvatljivi prijavitelji škole, iz Eurospkog socijalnog fonda i drugo. Više o tome može se pronaći na stranicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Natječaj Zaklade

Kao jedan od posebno zanimljivih upraviteljica Zaklade istaknula je natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koji je otvoren do 23. ožujka i na kojem se može dobiti institucionalna potpora od 50.000 do čak 200.000 tisuća kuna. Namijenjen je udrugama koje svojim djelovanjem doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva u RH. Dobivena potpora može se potrošiti za sve čime se udruga bavi, za hladni pogon, plaće, režijske troškove, projekte, naglasila  je Može Glavan.

Svi natječaji koji mogu biti zanimljivi istarskim udrugama mogu se pogledati na web stranicama Zaklade www.civilnodrustvo-istra.hr, a oni iz europskih fondova redovito se ažuriraju i dostupni su na www.strukturnifondovi.hr. Upraviteljica Zaklade naglasila je da treba pratiti i Istarsku županiju jer i njeni odjeli često imaju zanimljive natječaje.

Vrsar za razne projekte nudi gotovo milijun Kuna

Vrsarski  je natječaj, kojim  se namjerava podijeliti 919.500 kuna, prezentirao je općinski pročelnik Slobodan Vugrinec. Javni natječaj otvoren je do petka u 12 sati, a namijenjen je financiranju programa, projekata i manifestacija za opće dobro u gospodarstvu, sportu, kulturi, obrazovanju, rekreaciji, razvoj civilnog društva i ostalo.

Od toga je za projekte u sportu i rekreaciji rezervirano 610 tisuća kuna, okvirni broj udruga je 13, minimalni iznos donacije je 3.000 kuna a maksimalan 285.000 kuna. Iznos od 45.000 kuna rezervirano je za najviše tri udruge u kulturi. Minimalna donacija je 3.000 a maksimalna 30.000 kuna. Za udruge koje se bave gospodarstvom osigurano je 35 tisuća kuna. Okvirni broj udruga je tri, minimalna donacija je 5.000 a maksimalna 15.000 kuna. Obrazovanju je namijenjeno 4.500 kuna, od kojih će najviše tri udruge moći dobiti od 1.000 do 3.000 kuna. Četiri udruge koje se bave zaštitom zdravlja mogu dobiti 13.000 kuna, i to od 2.000 do 4.000 kuna po projektu. Za ostali razvoj civilnog društva osigurano je 212.000 kuna i to za najviše sedam udruga. Od 2.000 do 100.000 kuna kreću se donacije koje se mogu dobiti po programu. Na natječaj se mogu javiti udruge koje imaju prebivalište i(li) članove s prebivalištem na području Vrsara, odnosno ako namjeravaju manifestaciju ili neki drugi projekt provesti na teritoriju ove općine. Vugrinec je pritom napomenuo da su lani u proračunu za ove donacije osiguralni 929 tisuća kuna, od kojih su odobrili 862.000, a realizirano je 788.000 kuna.

Tanja Kocijančić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email