NEWS

Grad Poreč počeo je uređivati nove jaslice u Velom Maju

JASLICE_MAI_RADOVI_(1)
foto: M. Angelini, Regional express
07.10.2018. 23:59; Učitavanja: 287; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Grad Poreč počeo je uređivati nove jaslice u Velom Maju

Grad Poreč neprestano ulaže u djecu i mlade. Nakon otvorenja novih Osnovnih škola na Finidi i u Žbandaju, nastavlja se s radovima na otvorenju vrtića i jaslica.

(REx/foto:Manuel Angelini) Naime, školska zgrada u naselju Veli Maj zatvorena je zbog početka rada nove Osnovne škole Finida u koju su preseljeni niži razredi iz Velog Maja, a ista će biti prenamijenjena u jaslice. S početkom jeseni zgrada se počela obnavljati, a plan je da već 15. siječnja primi djecu. Predviđene su dvije jasličke skupine ukupnog kapaciteta od 24 do 28 mališana, ovisno o njihovoj dobi, jer upravo za jaslicama vlada trenutno najveća potražnja među porečkim roditeljima. Kako je istaknuo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ugovoreni posao vrijedan je 830 tisuća kuna s PDV-om, od kojih je 300 tisuća kuna donacijom osigurala porečka hotelijerska tvrtka Plava laguna. „Zgradu prenamijenjujemo u jaslice, što je nastavak dobre prakse da ne uređujemo vrtiće samo u centru grada, nego i u manjim, prigradskim naseljima. Praksa nam je pokazala da su vrtići u manjim naseljima bolji za djecu, brže se prilagode i osjećaju se kao kod kuće“ rekao je gradonačelnik te dodao kako je u 2019. godini planirana izgradnja još dva nova vrtića i to u Dračevcu i u Varvarima: „Osim ovog, imamo spremnu projektnu dokumentaciju za gradnju vrtića u Dračevcu i Varvarima koje smo kandidirali na Mjeru 7.4.1. preko Ministarstva poljoprivrede i u studenom očekujemo rezultate. Vjerujemo da ćemo za bar jedan vrtić dobiti sufinanciranje iz EU fondova. Ako ne dobijemo novac za nijedan, u proračunu ćemo osigurati sredstva za gradnju barem jednog od dvoje spomenutih vrtića u idućoj godini. Naime, potrebe stalno rastu, jer imamo sve više stanovnika, a time i djece“ naveo je Peršurić.

Dogradonačelnica iz redova talijanske manjine Nadia Štifanić Dobrilović istaknula je kako je svaka investicija usmjerena prema djeci potrebna i opravdana. „Prije pet godina obnovili smo staru školu u Varvarima, gdje smo otvorili jednu jasličku i jednu vrtićku grupu, te time u velikoj mjeri zadovoljili potrebe roditelja onog dijela grada, ali i shvatili da preferiraju vrtiće u manjim objektima. Što se tiče ovog dijela grada ima velik broj mladih obitelji, što smo uvidjeli na natječaju za upis u jaslice koji je završen u srpnju. Poštivat ćemo pedagoški standard i pružiti djeci najbolje mogućnosti. Odlučili smo se za talijanski jezik, jer naselja Špadići, Veli i Mali Maj tradicionalno imaju dosta stanovništva koje priča talijanski jezik. Naravno da će se upisivati i djeca s hrvatskog govornog područja, čime će od najranije dobi dobiti priliku naučiti još jedan jezik“ navela je dogradonačelnica.

Zgrada bivše škole je u jako dobrom stanju, jer je prije dvije godine u cijelosti obnovljena kompletna fasada, za što je dobiveno sufinanciranje Ministarstva zaštite okoliša. Svi ugovoreni radovi trenutno se odvijaju unutar zgrade, čime će interijer biti temeljito rekonstruiran. K tome, uredit će se i dvorište, odnosno igralište, čije će sprave biti prilagođene maloj djeci, te parkiralište. Zgrada ima ukupno 190 kvadrata, a smještena je na parceli od 800 kvadrata.

(REx/foto:Manuel Angelini)

Print Friendly, PDF & Email