NEWS

Župan Flego: Želimo da Istra bude BIO regija

IMG_0046
11.07.2017. 14:32; ; Početna / Politika / Župan Flego: Želimo da Istra bude BIO regija

Istarski župan Valter Flego i predsjednik županijske Skupštine Valter Drandić sa suradnicima posjetili su jučer Institut za poljoprivredu i turizam Poreč te se upoznali s njegovim radom. Ravnatelj Instituta dr. sc. Dean Ban, tom im je prilikom, predstavio aktivnosti i znanstveno-istraživački rad Zavoda za poljoprivredu i prehranu, Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede te Zavoda za turizam koji djeluju u sklopu Instituta. Također, Institut ima i pokusno poljoprivredno imanje, vrijedan resurs koji služi kao pokusni poligon za znanstveno-istraživački rad na području vinogradarstva, vinarstva, maslinarstva i povrćarstva.

Institut trenutno provodi 20 projekata, od kojih je sedam međunarodnih, a u proteklih je godina uspio stabilizirati i konsolidirati financijsko poslovanje kroz povećanje udjela vlastitog financiranja u ukupnom proračunu na 50 posto. Značajnu ulogu ima i Vinarski laboratorij, među najboljima u Europi, koji uz onaj Prehrambeno-biotehnološki, Pedološki i Genetički, postoji u sklopu Instituta.

„Rad Instituta prepoznat je na tržištu te sve veći broj korisnika koristi naše usluge, a to je smjer u kojem se želimo razvijati. Želimo i dalje bili jednim od najboljih hrvatskih instituta, a time ujedno i doprinijeli popularizaciji znanosti“, kazao je dr. sc. Ban.

            Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što se Istra može pohvaliti jednom snažnom institucijom poput Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. Dosadašnju suradnju Županije i Instituta ocijenio je kao dobrom te je izrazio nadu da će se ona u nadolazećem razdoblju dodatno intenzivirati. Priliku za to župan Flego vidi u jednom od strateških prioriteta Istarske županije u ovome mandatu, a odnosi se na projekt Istra BIO regija, kojeg je predstavio prisutnima. Prema njegovim riječima, radi se o europskom trendu s kojim moramo ići u korak, a koji će zasigurno stvoriti dodanu vrijednost Istri kao destinaciji, ali i doprinijeti kvalitetnijem životu građana.

„Daljnji regionalni razvoj želimo bazirati na snažnoj i dominantnoj grani ekološke poljoprivrede jer smo premali da bi konkurirali kvantitetom i zato smo se opredijelili za kvalitetu i izvrsnost. Primjenjivat će se integrirani pristup razvoju ekoregije gdje će se povezivati ekološka poljoprivredna proizvodnja s granama poput turizma, ugostiteljstva, školstva i hotelijerstva“, istaknuo je župan Flego dodajući kako bi bilo idealno da jedna četvrtina poljoprivrednih površina bude u sastavu ekološke poljoprivrede.

U proteklom razdoblju, rekao je župan Flego, intenzivno se radilo na poticanju i promociji kvalitetnih istarskih proizvoda te stvaranju novih nasada, dok sada predstoji novi iskorak u smjeru prepoznavanje potreba europskog tržišta.

„Želimo da Istra bude lider u eko proizvodnji, ne samo u Hrvatskoj već i šire, što je ambiciozan zadatak, kojeg ćemo zajednički ostvariti. Na taj će način naši poljoprivredni proizvodi dobiti dodanu vrijednost te će im se omogućiti lakši plasman na tržište“, istaknuo je istarski župan dodajući kako su svjesni da je eko proizvodnja znatno skuplja od one konvencionalne. Stoga, javni sektor treba pomoći privatnome u vidu sufinanciranja projekata koji se odnose na eko poljoprivredu, kao i pisanju EU projekata.

Župan Flego uputio je poziv Institutu da se uključi u navedeni razvojni projekt i da svojim stručnim znanjem doprinese definiranju koraka koje će se u narednom razdoblju provoditi.

 

KABINET ŽUPANA

Print Friendly, PDF & Email