NEWS
Max 180920 S

Zlatna koza Željku Kukurinu, posthumne zahvale Spasojeviću i Kosinožiću

1_GO03493788
20.12.2017. 00:06; Učitavanja: 447; Početna / Gospodarstvo / Zlatna koza Željku Kukurinu, posthumne zahvale Spasojeviću i Kosinožiću

U hotelu Lone u Rovinju svečano su podijeljene godišnje nagrade Turističke zajednice Istarske županije najboljima u turističkom marketingu Istre. U godini u kojoj istarski i hrvatski turizam ispisuje rekordne brojke, za nagradu Zlatna koza – Capra d’oro bila je velika konkurencija – 40 nominacija u četiri kategorije. U kategorijama Inovativni proizvodi, Turistički proizvodi, Vizualne komunikacije i Eventi najbolji projekti nagrađeni su posebnim priznanjem i novčanom nagradom od 4.000 kuna, što slijedi i zaslužnim pojedincima. Nagrade je uručio predsjednik istarskog TZ-a Valter Flego koji je istaknuo da je “biti najbolji moguće uz ljude pune kreativnosti, želje za učenjem i usavršavanjem”.

Valamarov ciklus

Nagrada Zlatna koza – Capra d’oro pripala je Željku Kukurinu, predsjedniku Uprave porečke Valamar Riviere, zbog iznimno velikog doprinosa gospodarstvu Istarske županije i razvoju turizma u 2017. godini. S Kukurinom na čelu od 2015. Valamar je preuzeo nekoliko turističkih kompanija, pokrenut je snažan investicijski ciklus, realizirano više strateških partnerstava te ostvaren značajan rast prihoda i broja zaposlenih.

– Do izvrsnosti se dolazi ulaganjem u djelatnike, proizvode i destinacije, a ova koza mi je posebno draga jer predstavlja našu Istru i naš turizam, rekao je Kukurin zahvalivši se svojim kolegama i lokalnoj javnoj upravi na podršci.

Danas je Valamar vodeće turističko poduzeće u Hrvatskoj, vrijedno sedam milijardi kuna, koje ostvaruje više od 1,7 milijardi kuna prihoda i više od 600 milijuna operativne zarade godišnje te zapošljava oko 6.000 djelatnika.

Od stranaca za promociju Istre kao vinske i turističke destinacije Zlatnom kozom nagrađen je Britanac Robert Oz Clarke, svjetski poznat vinski stručnjak i publicist, autor emisija i priloga na BBC-u, ove godine specijalan gost na Vinistri.

Najinovativnijim turističkim proizvodom proglašen je Maistrin Family Hotel Amarin u Rovinju koji svoje goste, djecu i roditelje potiče na igru i istraživanje i to već signalizacijom na prilazu hotelu te dalje kroz umjetničke instalacije na ulazu u hotel, u dječjoj zoni s igraonicama, dječjim znanstvenim laboratorijem, sve do multimedijske dvorane za dječje predstave i projekcije. Nagradu je u ime Maistre preuzeo Marin Lovrić, direktor grupe objekata.

U ime pulske kompanije Arena Hospitality Group nagradu za najbolju tehnološku inovaciju preuzeo je vodielj marketinga Zoran Vucelić. Nagrađeni su za AHG Handy, mobilni uređaj koji goste dočeka u sobi i omogućava im besplatne pozive i pristup internetu tijekom čitavog boravka u odredištu, služi i kao destinacijski vodič te za dvosmjernu komunikaciju s hotelom.

Idea Istra i život

Zlatnu kozu za najbolji turistički proizvod dobili su tvrtka Idea Istra za tematski muzej Kuća istarskog maslinovog ulja koja je ove godine otvorena u Puli te tvrtka Istra život za adrenalinski Glavani park. Nagrade su preuzeli direktori ovih dviju tvrtki Lorena Boljunčić te Nevenko Bulić i Nigel Simpson. Kuća maslinovog ulja već je u prvoj godini dokazala samoodrživost, uz odlične ocjene u više od 50 komentara na Trip Advisoru, stoji u obrazloženju nagrade. Adrenalinski park u Glavanima, prvi takav u Istri, u ovu je godinu ušao s tri nove igre, 12-metarskom stijenom za penjanje te koncertnom arenom s binom koja je na Barbanštinu dovodila goste i u noćnim satima.

Najbolje što se u istarskom turističkom marketingu dogodilo u vizualnim komunikacijama je promotivni videospot avanturističke utrke Lim Bay Challenge, iza kojeg stoje Sportsko društvo Trickeri iz Pazina i firma Level 52 iz Rapca. Nagradu su preuzeli predsjednik Trickera Senad Hodžić i direktor tvrtke Level Sanel Isanović. U svom drugom izdanju Lim Bay Challenge produžen je na dva dana, a itinerar proširen na područje Vrsara, Limskog kanala, gradine Picugi, sve do Pazina. Utrka je okupila 54 tima iz pet zemalja, a uz planinarski [email protected] trekking, u premijernom family mini orienteering kroz šumu Kontija pošlo je 10-ak obiteljskih timova.

Sea star festival

Event koji je ove godine najbolje promovirao turističku Istru novi je četverodnevni Sea Star Festival, održan krajem svibnja u Umagu, za što je Zlatnom kozom nagrađen TZ grada Umaga kao suorganizator. Nagradu je preuzeo direktor TZ-a Milovan Popović. Žiri kaže da je festivalski tjedan, i to u predsezoni, Umagu donio 220 posto noćenja više nego tjedan prije. U više od 20 država realizirana je marketinška kampanja vrednija od tri milijuna eura, a neovisna istraživanja pokazuju da je festival lokalnoj turističkoj privredi donio prihod od šest milijuna eura.

U Povjerenstvu za dodjelu nagrada bili su Anselmo Tumpić, dizajner iz rovinjskog Studija Tumpić/Prenc, novinarka Barbara Ban, predsjednica HGK Županijske komore Jasna Jaklin Majetić, županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković te župan Valter Flego, predsjednik, uz Denisa Ivoševića, direktora TZ-a Istre.

Istarski kreativci

Posebne zahvale za životno djelo posthumno su dodijeljene obiteljima prerano preminulih Predraga Spasojevića i Renca Kosinožića, za njihovo dugogodišnje stvaralaštvo i izniman kreativan doprinos promociji turizma Istre. Priznanja su preuzele Danijela Kosinožić, kćerka slavnog fotografa, te Feodora Gubaš Štifanić, dugogodišnja Spasojevićeva suradnica. Umjetnik i dizajner Predrag Spasojević autor je vizualnog identiteta Pulskog filmskog festivala, logotipa i plakata za HNK u Rijeci, Splitsko kazalište, Arenaturist, županijski i druge TZ-e u Istri, Vinistru, kazališni festival PUF, sve do vinskih etiketa, monografija, dizajna interijera, destinacijskih i korporacijskih identiteta, ali i zdravstvenih i dobrotvornih akcija. Renco Kosinožić, samostalni profesionalni fotograf, zaslužan je za mnoge monografije – o Poreču, Istri, Puli, Dubrovniku, Humu, o istarskim narodnim nošnjama.

Posebne zahvale

Posebna zahvala za doprinos razvoju turističke Istre pripala je Jerku Sladoljevu, Ediju Černjulu i Davorinu Flegu. Jerko Sladoljev, dugogodišnji turistički djelatnik, stručnjak za marketing i pionir razvoja kamping turizma u nas, prvi predsjednik TZ-a Istre, iako u mirovini, i dalje radi, publicira i savjetnik je u turističkoj tvrtki. Edi Černjul, direktor Maslinice, Apolla, Riviera Adrije gdje ostaje u upravi nove Valamar Riviere, 2013. menadžer godine u velikim poduzećima, sad je član Vijeća TZ-a Županije. U istom vijeću je i Davorin Flego koji je obilježio rovinjsko gospodarstvo, od Jadrana do Valalte, vodio projekte izgradnje vjetroelektrane kraj Senja, jezera Butoniga, zgrade Istarskog aerodroma, prve dionice Istarskog ipsilona i vijadukta Limska draga.

(Duška PALIBRK, snimio Milivoj MIJOŠEK, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email