NEWS

Životinjski svijet u južnoj Europi i Rusiji nestaje u brojnim požarima

ctspain0801-820x370
18.08.2021. 13:54; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Životinjski svijet u južnoj Europi i Rusiji nestaje u brojnim požarima

Dok šumski požari pojačani sušom i toplinskim valovima haraju južnom Europom, zaštitnici prirode sve su zabrinutiji za sudbinu brojnih divljih životinjski vrsta koje se bore kako bi pobjegle ispred divljanja požara, donosi istraMet.hr

“Požari koji padaju izvan prirodnih obrazaca ugrožavaju opstanak divljih životinja, koje su ubijene ili ozlijeđene izravnim dodirom s dimom i plamenom ili trpe široko rasprostranjeno uništavanje staništa”, poručila je Margaret Kinnaird, voditeljica globalne prakse za zaštitu divljih životinja WWF International.

Iako je teško procijeniti utjecaj pojedinih požara na određene vrste, nema sumnje da su požari već uništili stotine tisuća hektara njihovog prirodnog staništa direktno ugrožavajući njihove živote i mogućnost opstanka.

“Postoji toliko mnogo požara da je nemoguće znati koji su ozbiljniji i imaju veći utjecaj”, rekao je Craig Hilton-Taylor, voditelj jedinice Međunarodnog saveza za očuvanje prirode na Crvenom popisu prirode. “U području zahvaćenom požarom, ovisit će i o vrstama koje se nalaze na tim mjestima o tome koliko će se moći prilagoditi; neke vrste su tolerantnije na požare, a nažalost druge nisu.

Turska

Prema preliminarnim zapažanjima WWF -a, požari u šumama i planinama južnih turskih provincija Mugla i Antalya nanijeli su “veliku štetu” staništima pustinjskog risa, divlje koze, orlove sove i vunastog puha. Ukupno je prirodni okoliš u kojem živi 121 vrsta oštećen u Antalyji, a 87 vrsta, uključujući djetliće i gmazove, u Mugli.

Grčka

U susjednoj Grčkoj zabilježene su velike katastrofe u mnogim dijelovima zemlje, s tim da su nedavni šumski požari utjecali na vitalne ekosustave i bezbroj divljih i domaćih životinja.

Rečeno je da je teško pogođeni sjever sjeverno od regije Atika dom jedinog područja u južnoj Grčkoj gdje je živio kritično ugrožen jelen, dodajući da su u tom područjupreostala dva čopora sivih vukova, još jedne ugrožene i zaštićene vrste.

Italija

Nacionalni park Aspromonte, koji se nalazi u južnom dijelu Apenina, u Kalabriji, u Italiji, posljednjih je tjedana pogođen nizom požara. U parku se nalazi stanište rijetkog šumskog puha.

Plamen je također prijetio nekoliko endemskih vrsta Sardinije, jedne od regija s najvećom biološkom raznolikošću na Mediteranu.

Među ugroženima su sardinski jelen, koji je osamdesetih godina spašen od izumiranja, sardinijska jarebica i sardinijski zec.

Požari u Abruzzu, Sardiniji, Pulji i Siciliji imali su “ogroman utjecaj na divlje životinje i važne ekosustave koji su već ugroženi usitnjenjem, transformacijom zemljišta, lovom, krivolovom i nezakonitom sječom”, rekao je WWF.

Francuska

Veliki požar koji je opustošio južnu Francusku u blizini turističkog žarišta Saint Tropez uništio je dio rezervata prirode Plaine des Maures.

Rezervat je jedno od posljednjih mjesta gdje još uvijek žive Hermannove kornjače, posljednje europske kopnene kornjača. U rezervatu, prema procjeni Conche Agero, zamjenica šefa francuskog Ureda za bioraznolikost, preostalo je oko 10.000 kornjača.

“Nadamo se da su se naše kornjače kroz iskustva prethodnih požara uspjele zakopati u zemlju i da su tako samo djelomično spaljene, što bi im spasilo živote”.

Rusija

Najveća ruska regija Jakutija gori, a stravični požari “prijete mnogim velikim životinjama koje žive u zaštićenim područjima regije”, prema WWF -u.

To uključuje populacije losova, divljih sobova, srndaća, mrkih medvjeda, vukova, vukodlaka, risa i vjeverica, kao i rijetke vrste poput jelena, snježnih ovaca, svizaca, bijelih ždralova, crnih ždralova, žirana, sokola peregrina, orlova bijelorepaca i zlatnog orla, pisalo je.

Prema posljednjim procjenama u Rusiji su izgorjeli milijuni i milijuni hektara šumskog područja.

 

(AFP)

Print Friendly, PDF & Email