NEWS

Projekcije epidemije do 25.9. – nastavak rasta

237453590_1053915132076597_9150315336991963337_n
Poreč, 18.8.2021.
18.08.2021. 13:26; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Projekcije epidemije do 25.9. – nastavak rasta

I dok su projekcije od 30.6. savršeno najavile početak i razvoj novog vala početkom srpnja (pogledajte niže), iteracija od 8.8. je bila nešto preoptimistična. (Inače, mnoge zbunjuje potreba da se epidemiološke projekcije ažuriraju – o čemu pogledajte niže, piše Nenad Bakić, pandemijskirealizam.net

Ovdje je zaista važno za naglasiti da je novi val počeo oko 1.7., ali zbog naravi akumuliratnih stopa rasta neki ljudi misle da on počinje tek sada – ovo sada je naprosto kontinuirani razvoj.

Ova projekcija vraća se otprilike na postavke s kraja lipnja, uz duži vremenski period.

Glavni razlog pesimističnijih procjena su nove informacije o značajno smanjenoj efikasnosti cjepiva, što vidimo
– kako i u razvoju u ključnim državama kao Izrael (koji je jedan od najcpijeljenijih na svijetu – gdje dostižu rekordne brojeve zaraze, a većina ‘slučajeva’ su cijpeljeni)
– tako u razvoju u praktički svim ostalim zemljama EU
– ali i u konkretnim istraživanjima efikasnosti cjepiva.

Pogledajmo najprije epidemiju u nekim ključnim zemljama, kako bismo razumjeli kontekst. Epidemija značajno raste u mnogim zemljama, neovisno o strogosti mjera. Najprije zemlje regije:

Zatim, uz neke druge zemlje zanimljive za usporedbu, zajedno s obuhvatom cijepljenja. Kao što vidimo, veliki obuhvat nije garancija obuzdavanja epidemije – štoviše, neke od zemalja s najvećim obuhvatom imaju i najveće izboje:

Već i pogledom na ove grafikone jasno je da je širenje epidemije od varijante delta praktički neobranjivo, jedino je pitanje gdje će se zaustaviti. Razvoj je dvojak, odnosno kombinacija dva parametra (za koje još nitko ne zna u kojem omjeru sudjeluju):
– veća zaraznost, što diže R0 (početni reprodukcijski faktor) i stoga Rt (trenutni reprodukcijski faktor)
– djelomično izbjegavanje imuniteta što otvara novi bazen zaražljivih i stoga diže Rt.

Zanimljivo je da države koje su imale naročito velik drugi val (Slovačka, Češka, Mađarska) nemaju rast epidemije, što daje nadu da je prirodni imunitet dobra zaštita.

U Hrvatsku je od početka ljeta ušlo preko 12 mil. stranaca (neki samo prošli), što također doprinosi rastu epidemije.

Trenutne projekcije su kao niže. Model uzima u obzir 20-ak varijabli kao što su: zaraženost na 30.9.2020., tamni faktor, duboki tamni broj, brzina zamiranja prirodnog imuniteta, incijalna efikasnost cjepiva, udjel alfa varijante i njena veća zaraznost, istiskivanje alfe od strane delte i njena veća zaraznost, vremenska efikanost cjepiva, sezonalnost, nehomogenost, šokovi (uklj. turiste), mjere i poštivanje, overshoot, preklapanje cijepljenih s prirodno imunima (neki prirodno imuni ne idu na cijepljenje) i još nekoliko varijabli.

Procjenjujem da je udjel delta varijante sada praktički 100%, ove projekcije su s kraja lipnja kad sam ispravno pretpostavio da naši labovi ne detektiraju dobro udjel (i stoga mogao ispravno prognozirati nastanak novog vala):

Projekcije:

Glavni razlog, kao što sam rekao, sada pesimističnijih procjena je manja efikasnost cjepiva, tako da je potpuno moguće da nećemo nikad dosići imunitet krda, tema o kojoj Gordan Lauc i ja već mjesecima pričamo. Ukupna imunost, uzevši u obzir novu zaraženost, cijepljenost i zamiranje oboje sada izgleda ovako. Međutim, moguće je da je prag imuniteta krda za deltu 70% ili više:

Uzevši u obzir paremetre smrtnosti i hospitalizacija, hospitalizacije i smrtnost izgledaju ovako:

Nažalost, svo ovo vrijeme osim mojih nemamo nikakve druge projekcije osim IHME (i nekoliko mehaničkih modela koji su zaista jako loši), a upravo danas je izašla i ilustracija njihove točnosti koja je naprosto katastrofalna, uglavnom promaše svaki novi val, treba im 15-ak dana da ga ‘primjete’, a i nakon toga su im projekcije jako loše. Ilustracija sa zida Vedrana Ožira gdje možete naći detaljno objašnjenje.

Još jedna ilustracija nekvalitete IHME modela je ovdje, naime oni su nam prije samo 13 dana prognozirali da ćemo danas imati zaueztih 340 kovid kreveta, što je zaista jako čudno s obzirom da se radi o varijabli koja se tada mogla praktički mehanički pouzdano izračunati:

Odnedavno modele radi i Josip Nemet, što možete pogledati na njegovu zidu.

Primjetio sam i da mnogi znanstvenici koji sudjeluju u anonimnim difamacijskim grupama i stranicma na FB prigovaraju da moji modeli ‘nisu dobri’ – čini se da su prillično dobri, a sve modele i analize radim besplatno u slobodno vrijeme stvarajući javno dobro koje ne inače bi postojalo U(pa čak ni ‘obične’ stvari kao druge analize ovdje).

Jako mi je žao što ni jedan znanstvenik – zagovaratelj najoštrijih mjera nije proizveo baš nikakve analize, a o modelima da i ne govorimo (osim notornog S.U.K.O. pokušaja prof. Rudana i ovog pokušaja prof. Polašeka), iako baš to trebao biti jezik kojim govore. Iako su neki od nijh dobili ogromne budgete baš zahvaljujući pandemiji, ili njihove istraživačko-publicističke kompanije koje bi se trebale baviti baš time imaju rekrodno poslovanje baš zbog pandemije. Žao mi je što za svoju domovinu (bivšu – u slučaju nekoliko stranih znanstvenika agitatora) nisu našli makar malo slobodnog vremena da proizvedu bar nešto, pa da imamo zdravu konkurenciju koja bi dovela do još kvalitetnijih rezultata.

Stoga je jako važan projekt koji je pokrenut nedavno, Infodemija, koji uvjerljivo dokumentira dezinformacije i agitiranje kojem smo bili svjedoci proteklih 18 mjeseci.

Print Friendly, PDF & Email