Raste prosječan boravak turista – u kolovozu prosjek iznad 7 dana. Potrošnja u kolovozu premašila 2019.

20210817_115106
18.08.2021. 13:15; ; Početna / Gospodarstvo / Raste prosječan boravak turista – u kolovozu prosjek iznad 7 dana. Potrošnja u kolovozu premašila 2019.

Hrvatska je, zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji i odličnoj koordinaciji turističkog sektora, Vlade, sustava stožera civilne zaštite i javno zdravstvenog sustava, u dosadašnjem tijeku i ovogodišnje turističke sezone pobjednica Mediterana.
Uz odlične fizičke turističke pokazatelje koje Hrvatska ostvaruje ove sezone, pozitivno je da turisti u zemlji prosječno duže borave i istovremeno više troše, čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu, što je posebno naglašeno u kolovozu.

Prosječan turist u Hrvatskoj u srpnju ove godine boravio je u Hrvatskoj prosječno 6,67 dana, što je znatno povećanje od prosječnog boravka od 5,53 dana u srpnju rekordne 2019. godine. U prvih 16 dana kolovoza prosječan boravak turista u Hrvatskoj dodatno je produljen na 7,05 dana, dok je u istom razdoblju 2019. godine taj prosjek iznosio 6,66 dana. Što se tiče stranih gostiju, prosječan boravak prvih 16 dana u kolovozu povećan je sa 6,3 dana u 2019. godini na 6,8 dana ove godine. U kombinaciji s produljenjem boravka u Hrvatskoj, raste i turistička potrošnja.

Prema podacima Porezne uprave u prvom tjednu kolovoza ukupna vrijednost fiskaliziranih računa povećana je za 33 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu je u tom razdoblju iznosila 1,7 milijardi kuna, što je 59 posto više nego 2020. godine. Kad se gleda rezultat na razini prva dva tjedna u kolovozu, u djelatnosti ugostiteljstva i turizma evidentirano je više od 3,3 milijardi kuna fiskaliziranog prometa nasuprot 2 milijardi kuna zabilježenih u istom razdoblju prošle godine. Rast potrošnje se vidi i kad se usporedi prva polovica kolovoza ove godine s istim razdoblje rekordne 2019. godine, jer je ove godine potrošeno preko 600 milijuna kuna više nego 2019.

„Veselimo se što su nam se naši vjerni gosti vratili u velikom broju, ali brojke govore i da uz manji broj dolazaka turista imamo velik broj noćenja, što znači da gosti borave u Hrvatskoj dulje i više troše. Vjerujemo da će o uspjehu ove sezone prije svega svjedočiti prihodi, a ne turistički promet, što je u konačnici dobra vijest“, poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako objavljeni podaci o fiskalizaciji ohrabruju: „Imamo veće prihode fiskaliziranih računa nego u 2019. godini, koja je bila i rekordna godina hrvatskog turizma – s 20 milijuna turista, 108 milijuna noćenja i oko 12 milijardi eura prihoda od turizma. U ovoj godini sigurno nećemo biti u tim brojevima niti turista, niti noćenja, ali možemo biti zadovoljni što se tiče prihoda i mislimo da će biti veći nego se procjenjivalo. Mi smo u programu konvergencije kazali da očekujemo oko 60 posto sezone 2019., a prema podacima kojima raspolažemo i epidemiološkom slikom, možemo računati da će taj broj biti i bolji“.

”Ova pandemija je ubrzala trend koji smo bilježili i ranije, a to je da turisti u Hrvatskoj sve više traže kvalitetnije objekte i kvalitetniju ponudu. Objekti najviše kategorizacije ostvaruju izvrsne rezultate ove godine i prema financijskom učinku se približavaju rekordu iz 2019. godine, a neki će rezultatom i premašiti brojke iz 2019. godine. To nije prolazan trend, to je smjer u kojem trebamo nastaviti razvijati turističku ponudu u narednim godinama”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Print Friendly, PDF & Email