NEWS

Kaštelir-Labinci: Od 1500 stanovnika polovina se bavi domaćom proizvodnjom, imaju čak 150 OPG-a

camping-kastelir
18.08.2021. 12:04; ; Početna / Gospodarstvo / Kaštelir-Labinci: Od 1500 stanovnika polovina se bavi domaćom proizvodnjom, imaju čak 150 OPG-a

Za sad je odaziv turista i više nego fantastičan, njih dnevno u Kaštelir-Labinicima bude i preko dvije tisuće, kaže iz obitelji Kocijančić, piše: Marta Duić, poslovni.hr.

U srcu Istre skrivaju se mjesta koja drže poziciju na Turističkoj mapi, a među njima se ističu Kaštelir-Labinci, općina s ponudom domaćih proizvoda koja broji svega 1500 stanovnika. Iz općine ponosno ističu kako se od 1500 stanovnika polovina bavi domaćom proizvodnjom i registrirano je čak 150 OPG-ova. Jedan od njih u vlasništvu je obitelji Kocijančič koji su nedavno lokalnu ponudu Kaštelira obogatili robinzonskim smještajem s kapacitetom za 50 ljudi.

Kako kažu vlasnici Antonija i Valter Kocijančić, Natura Camp Karli oaza je u prirodnom okruženju spoja šume i maslinika u uređenim drvenim kućicama i šatorima.

Zelena površina od 10. 000 kvadrata nalazi se na kraju sela okružena vinogradima, voćnjacima i obrađenim površinama, a nude pet smještaja visoke ekološke kvalitete u robinzon smještaju -kamp odmaralište, drvene kućice u krošnji stabala, glamping šator u krošnji stabala, natkriveni šatori i slobodna mjesta na travi za šatore.

“Naše domaćinstvo ima dugogodišnju obiteljsku tradiciju u vinarstvu i maslinarstvu, a u zadnje vrijeme počeli smo se baviti i proizvodnjom meda. Na OPG- u su zaposleni svi članovi obitelji. Ova godina je specifična po tome što je naše domaćinstvo, nakon pet godina, uspjelo otvoriti kamp odmorište – robinzon smještaj˝, objašnjava Antonia Kocijančić.

Strani gosti

U kampu nude smještaj u drvenim kućicama, natkrivenim šatorima i glamping šator. ˝Ti objekti pružaju poseban užitak mira i odmora jer nemaju struje, nego samo baterijske lampice. Kamper parkiralište s osam parcela posebno je uređeno sa svim priključcima za vodu i struju. Popratni objekti kao sanitarije i kuhinja u potpunosti su uređeni i koriste ih svi gosti u kampu.

Sanitarije imaju kupaonicu za invalide, djecu, muški, ženski i za ljubimce. U kampu se još nalazi i mjesto za okupljanje uz vatru. Kuhinja ima kamin i krušnu peć, frižider, pećnicu i zamrzivač, a gostima mogu koristiti povrće, maslinovo ulje, kavu, sladoled, domaće marmelade i med”, ističe Kocijančić.
Kako bi posjetiteljima posebnost ovog istarskog mjesta postala još dostupnija općinska vlast, tamošnja turistička zajednica i Udruga Vitis, osmislili su ponudu naziva Together In free Friday tasting. Svakoga petka, tijekom srpnja i kolovoza turisti mogu obići lokalne OPG-ove i restorane te besplatno degustirati proizvode i naručiti menije po promotivnim cijenama.

Za sad je odaziv turista i više nego fantastičan, kojih dnevno u Kaštelir-Labinicima bude i preko dvije tisuće. U skladu s tom idejom Kocijančići osim vlastitih proizvoda i usluga u turizmu, u kampu gostima nude i letke sa svim ugostiteljskima objektima u okolici, ponudom mjesta, atrakcije i zabava u okolici i u Istri općenito.

“Najčešći su nam strani gosti, ali među prvima smo imali simpatičnu grupu mladih iz Zagreba sa svojim ljubimcima. Među brojnijim posjetiocima iz Europe najčešće su gosti iz Nizozemske, Belgije, Njemačke, Slovenije i Italije ali ima ih i iz Švicarske, Francuske i Poljske”, ističe Kocijančić.

EU projekt

Osim robinzonskog turizma kojim su se počeli baviti tek ove godine, ova obitelj u ponudi ima i vino, maslinovo ulje i med sve iz vlastite proizvodnje. Naime, ovaj OPG obrađuje čak četiri hektara vinograda i 3000 maslinika, a imaju i 40 košnica. Kako kažu, kooperante nemaju, a sve što prerade i nude gostima je iz vlastite proizvodnje. Proizvodi se mogu kupiti samo kod njih, a najtraženije je maslinovo ulje.

U pitanju je projekt koji je od strane EU financiran s bespovratnim sredstvima u iznosu od 50. 000 eura iz mjere ruralnog razvoja 6.2.1., no vlasnici ističu kako je vrijednost investicije višestruko veća. Kamp je otvoren u srpnju, a planova i novih ideja im ne nedostaje.

“Naše najznačajnije ulaganje je bio ovaj kamp koji je otvoren prije četiri tjedna. Za sada se još uhodavamo i pratimo reakcije prvih gostiju pa ćemo eventualno o nekim planovima razmišljati na kraju sezone”, poručuje za kraj Kocijančić.

Print Friendly, PDF & Email