NEWS
Ljeto u Funtani

gradonacelnik.hr: Poreč među prvih 10 gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na 1000 stanovnika

default
18.08.2021. 14:47; ; Početna / Gospodarstvo / gradonacelnik.hr: Poreč među prvih 10 gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na 1000 stanovnika

Poreč je među top deset gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na 1000 stanovnika, rezultati su analize koju je nedavno objavio  portal gradonačelnik.hr , javljaju iz Grada Poreča.

U ovoj analizi Poreč se našao na osmom mjestu, kao jedini grad iz Istre, a na portalu navode kako se podaci o najvećem broju na 1000 stanovnika odnose za kraj ožujka 2020 godine, za koji je Državni zavod za statistiku nedavno objavio konačne podatke. Nakon što je zbog korone lani došlo do znatnog pada zaposlenosti i rasta nezaposlenosti, ove se godine situacija u gradovima popravila.
Kako navode iz gradonačelnik.hr, potonji se podaci o zaposlenosti DZS odnose na razdoblje prije krize koja je nastupila, a oni su među vodećim gradovima provjerili kako su se borili protiv krize, a između ostaloga u cilju zadržavanja zaposlenosti, te kakva je situacija danas. Analizu su napravili za gradove s najvećim ukupnim brojem zaposlenih, najvećim brojem zaposlenih na 1.000 stanovnika, te rastom broja zaposlenih sa 31.3.2020. u odnosu na 31.3.2019.godine.

Poreč je u vodećih deset gradova sa 423 zaposlena na 1.000 stanovnika. Grad Poreč-Parenzo u cilju poticanja razvoja poduzetništva daje potpore u okviru Programa poticanja razvoja poduzetništva kroz mjere potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, za sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, te uvođenje inovacija u proizvodnju, potpore za subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja, te potpore za subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine.

Grad je od početka izbijanja pandemije koronavirusa konstantno donosio setove mjera za pomoć gospodarstvu Poreča, ugostiteljima i poduzetnicima, koje se redovito razmatrale do normalizacije poslovanja i prestanka otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih posebnim okolnostima.

Inače, poduzetništvo se podržava kroz Poduzetnički inkubator čiji stanari stanarinu plaćaju 1 kunu godišnje, te imaju i druge pogodnosti. Trenutno je aktualna i povoljna kreditna linija pomoći porečkim poduzetnicima, koja će biti otvorena do iskorištenja predviđenog kreditnog potencijala. Broj zaposlenih kod poduzetnika u Gradu Poreču čini oko 20 posto ukupno zaposlenih kod poduzetnika u Istarskoj županiji.

– Jedan od razloga zašto se poduzetnici odlučuju poslovati u Poreču je i taj što se ovdje nalaze zone gospodarske namjene, od kojih su većina uređene, a onima koji se odluče za poslovanje u njima omogućene su olakšice. Većina poslovnih zona dobro je i komunalno opremljena. Važnost pomno planirane pripreme i razvoja poslovnih zona posebno dolazi do izražaja u izazovna vremena obilježena koronavirusom. Proizvodnja i širenje u porečkim poslovnim zonama ne staje, što nam je posebno drago, a širenjem poduzetnici otvaraju i nova radna mjesta. Stabilna gospodarska situacija i činjenica da svaki šesti zaposleni u Istri radi u Poreču, utječu i na pozitivna demografska kretanja, te je danas Poreč grad s najmlađim stanovništvom u Istri. Imamo stalan porast broja djece u školama i vrtićima te visok socijalni i komunalni standard koji stalno nadograđujemo, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

 

Grad Poreč

Print Friendly, PDF & Email