Zbog velikog interesa brodograditelja i servisera plovila ponovljena edukacija Upoznavanje s trendovima u spremanju energije na plovilima

Edukacija2
26.03.2021. 19:01; ; Početna / Gospodarstvo / Zbog velikog interesa brodograditelja i servisera plovila ponovljena edukacija Upoznavanje s trendovima u spremanju energije na plovilima

Za tvrtke koje se bave proizvodnjom i servisom plovila, a koje djeluju udruženo putem Udruženja male brodogradnje i Grupacije servisera plovila,  Hrvatska gospodarska komora organizirala je danas online predavanje o korištenju litij-ionskih baterija na plovilima. 

Riječ je o drugoj po redu edukaciji koja je zbog velikog interesa sudionika ponovljena, a koju je održao Josip Zdenković direktor tvrtke Schrack Technik d.o.o., stručnjak s dugogodišnjim iskustvom iz područja fotonaponskih tehnika i sustava spremanja energije, te autor brojnih članaka i priručnika na tu temu.

Sudionici edukacije upoznali su se s novitetima i suvremenom tehnologijom kod spremanja energije na plovilima. Iako su trenutno zastupljenije olovne baterije koje su tehnološki pripremljene za tzv. duboko pražnjenje u fotonaponskim sustavima, litij-ionske baterije postaju sve dostupnije i primjenjuju se u sustavima spremanja energije na brodicama, ističe Zdenković.

Prilikom pojašnjavanja prednosti i nedostataka litij-ionskih i olovnih baterija, istaknuto je  kako je suvremena tehnologija u gradnji i servisiranju brodica sve više usmjerena na korištenje litij-ionskih baterija. Riječ je o baterijama koje zahtijevaju veću početnu investiciju, budući da su pet puta skuplje od olovnih, no gledajući ukupan vijek korištenja, ostvaruje se niz prednosti i postiže isplativost investicije. Ovakve baterije zahtijevaju znatno kraće vrijeme punjenja, stoga je pojašnjeno koje su zakonitosti njihovog punjenja i pražnjenja te kako ugraditi uređaje za zaštitu baterija.

Danas su na tržištu prisutne litij-ionske baterije svih vrsta i namjena. Njihov se razvoj pretvorio u globalnu utrku inovatora i novih industrija, dok se njihova primjena u spremanju energije iz prirodnih izvora, sunca i vjetra, širi velikom brzinom, zaključeno je na predavanju. 

 

HGK – Županijska komora Pula

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email