Zbog čega se na besplatni ili plaćeni odvoz krupnog otpada čeka i dulje od mjesec dana ?

krupni-otpad
21.12.2019. 18:13; Učitavanja: 575; Početna / Lifestyle / Ekologija / Zbog čega se na besplatni ili plaćeni odvoz krupnog otpada čeka i dulje od mjesec dana ?

Usluga poreč je početkom prosinca na svojim web stranicama i putem news portala objavila poziv građanima da se riješe kućnog krupnog otpada besplatno. Za besplatan odvoz potrebno je naručiti spremnik, “baju” za krupni otpad Uslugi Poreč. No, zbog velikog interesa i malog broja baja, red čekanja je podugačak pa je čekanje trenutačno oko mjesec dana. Pokušali smo dogovoriti neki predviđeni okvirni datum za isporuku “baje”, ali niti to ne ide.

Zbog čega je to tako, pitali smo nadležne u Uslugi Poreč i dobili odgovor kojeg Vam prenosimo:

” Otkad je uvedena usluga besplatnog sakupljanja glomaznog otpada sa obračunskog mjesta korisnika usluge broj zahtjeva za istim spremnicima značajno je porastao. Sakupljanje glomaznog otpada vrši se putem 85 velikih spremnika odnosno baja od 5 ili 7m3, a otpad sakupljaju specijalna komunalna vozila samopodizači.

Usluga sakupljanja glomaznog otpada organizirana je u 4 radne grupe koje su na terenu u jutarnjoj ( 3 grupe ) i u popodnevnoj smjeni ( 1 grupa ), od ponedjeljka do petka odnosno subote samo u jutarnjoj smjeni.

Kada govorimo o povećanju zahtjeva za takvom uslugom za napomenuti je da naši samopodizači mjesečno odrade 300 – 400 tura  odvoza samo glomaznog otpada pri čemu se  sakupi 350 – 400 tona takvog otpada, a dok je prije uvođenja besplatne usluge broj zahtjeva bio manji za 50%.

Osim sakupljanja glomaznog otpada naši samopodizači, a kojih imamo 3 u našem voznom parku, obavljaju i uslugu sakupljanja selektivnog otpada iz turističkog sektora i privrede koji takav otpad sakupljaju u bajama, zatim vrše prijevoz mobilnog reciklažnog dvorišta po planu te vrše i odvoz baja odnosno velikih spremnika iz reciklažnog dvorišta na daljnje selektiranje i pripremu radi slanja ovlaštenim oporabiteljima. Sve te radnje rezultiraju time da naši samopodizači samo tjedno znaju odraditi od 150 – 190 raznih tura. 

Kako smo prethodno već naveli, i nakon više od godinu dana otkad je ova usluga za glomazni otpad uvedena broj zahtjeva se ne smanjuje, a kako bi bili spremni odgovoriti na sve zahtjeve i potrebe korisnika, izvršili smo potrebnu reorganizaciju i kod ljudstva i u tehničkom smislu kako bi svima omogućili traženu uslugu.

Upravo iz prednje navedenih razloga u svim našim objavama i informacijama pokušavamo korisnicima skrenuti pozornost da nam ranije jave svoje potrebe kako im ne bi kasnili odnosno kako bi dobili svoju baju baš onda kada im je i potrebna.

Reći ćete nam nabavite dodatne baje ili samopodizače kad je već potražnja takva. To je najmanji problem u cijeloj situaciji !

Značajniji problem za takvo nešto predstavlja nedostatak radne snage, a koji nedostatak nije rezultat naše nezainteresiranosti za zapošljavanjem dodatnog potrebnog kadra već trenutačnog stanja u državi kada se govori o toj temi i za koji smatramo da ne trebamo posebno naglašavati.”

Print Friendly, PDF & Email