NEWS

Zaključci Upravnog odobra Obrtničke komore Istarske županije na temu izmjena Zakona o obrtu

Okkonferencija
07.10.2021. 13:15; ; Početna / Gospodarstvo / Zaključci Upravnog odobra Obrtničke komore Istarske županije na temu izmjena Zakona o obrtu

U Puli je jučer (6.10.2021.) održana tiskovna konferencija na kojoj su predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić i dopredsjednici Karmen Gašparini i Andi Vitasović upoznali javnost sa stavovima Upravnog odbora Komore vezano za Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu (nacrt u privitku).

Robert Momić istaknuo je kako Obrtnička komora Istarske županije podupire reformu komorskog sustava, ali ne na predviđeni način. Naglasio je kako predloženo rješenje slabi kontakt članova s njihovom organizacijom, te naznačio neriješen problem imovine udruženja obrtnika. Zaključke sa sjednice Upravnog odbora Obrtničke komore Istarske županije (36. sjednica, 5.10.2021.) dostavljamo u privitku maila, a bit će dostavljeni Hrvatskoj obrtničkoj komori, kao inicijativa za reagiranje za izmjenu prijedloga Zakona. U privitku maila je i kraća prezentacija o posljedicama izmjena Zakona o obrtu (naslov Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona).

U nastavku je prilog TV Nove sa spomenute konferencije.

https://tvnova.hr/emisije/vijesti-tvn/6836-obrtnicka-komora-iz-protiv-reorganizacije.html?fbclid=IwAR1fWaY8_qpPryXMowe68bT8aUT1-Z80yYhysGktlFvmkqfS8ClbNUdXfXw

Zaključak:
Na temelju čl. 29 Statuta Obrtničke komore Istarske županije, Upravni odbor Obrtničke komore Istarske županije na svojoj 36. (izvanrednoj) sjednici održanoj dana 5.10.2021.godine donio je
 
ZAKLJUČAK
 
  1. Obrtnička komora Istarske županije protivi se iznesenom prijedlogu reorganizacije Komorskog sustava.
  2. Traži se zadržavanje sadašnjih temeljnih jedinica organiziranosti obrta: udruženja obrtnika (koja za to imaju uvjete po načelu samoodrživosti) i spajanje Područnih obrtničkih komora sa jednim udruženjem u županiji, uz preuzimanje u to udruženje dosadašnjih poslova, imovine i zaposlenika Područne obrtničke komore.
  3. Postotak učešća u raspodjeli sredstava od komorskog doprinosa treba izmijeniti na način da udruženjima obrtnika pripadne 60% a Hrvatskoj obrtničkoj komori 37%, od kojih je potrebno osigurati dio sredstava za provođenje javnih ovlasti, te 3% za podmirivanje troškova koje vezano za ovaj doprinos obavlja Porezna uprava. IV. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.
 
OBRAZLOŽENJE
 
Obrtnička komora Istarske županije ne slaže se s rješenjem koje je predloženo Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu. Predloženi koncept ne predstavlja iskorak, već će otežati i unazaditi rad sustava. Već samom preambulom u e-savjetovanju vezano za Obrazac procjene učinaka donošenja Zakona o obrtu (e-savjetovanje provedeno je tijekom kolovoza i rujna) polazi se od pogrešne i nelogične premise da će se ukidanjem jedne organizacijske razine i smanjenjem obveznog komorskog doprinosa „osloboditi sredstva i omogućiti uvođenje novih usluga“.
 
Obrtnička komora Istarske županije već dugo vremena zaziva i predlaže promjene u jedinstvenom sustavu organiziranosti obrta, ali smo sigurni kako bi predložene izmjene, u slučaju njihovog prihvaćanja, dovesti do smanjenje dostupnosti i razine usluga. Prvi razlog za to je što je jedna od najvećih snaga Komore bila dostupnost usluga na terenu, odnosno u neposrednoj blizini obrta, u udruženjima obrtnika. Područna obrtnička komora pružala je udruženjima, s obzirom na njihovu ekipiranost, stručnu i logističku potporu, te uz to obavljala i savjetodavnu funkciju, pokretala različite projekte i obavljala javne ovlasti iz područja obrazovanja.
 
Ukidanjem tih razina i osnivanjem „novog“ udruženja, čiji je način organizacije samo naznačen, sigurno se gubi kontakt sustava s bazom, uz vjerojatno smanjenje razine usluga članstvu.
Veliki problem predstavljat će i imovina udruženja, za koju su rad i financijska sredstva izdvajali lokalni obrtnici, članovi udruženja. Sudbina te imovine predloženim zakonom nije definirana.
 
Valja naglasiti i kako je Hrvatska obrtnička komora nastala upravo iz udruženja obrtnika, odnosno iz baze. Stoga smo stava da udruženja trebaju biti zadržana u sadašnjem obliku, ukoliko su samoodrživa područna obrtnička komora, priključenjem jednom od udruženja, zadržava svoje funkcije stručne pomoći manjim udruženjima i obrazovanja, te nastavlja sve aktivnosti i sporazume koji su sklopljeni u funkciji servisa obrtnicima. Vezano za prijedlog raspodjele sredstava komorskog doprinosa, predloženo rješenje donosi Hrvatskoj obrtničkoj komori povećanje od čak 67,2%, dok ostatku sustava smanjenje 62,3%. Iz ranije navedenih razloga, smatramo nužnim promijeniti omjer raspodele.
 
Predloženim omjerom od strane Obrtničke komore Istarske županije, Hrvatskoj obrtničkoj komori sredstva bi se povećala za 12,8%, dok bi se ostatku sustava smanjila za 46,2%.
Print Friendly, PDF & Email