Za sve žene iznad 40 Grad Poreč osigurava besplatne mamografske preglede – u 15 godina pregledano 13.500 žena

3 (122)
07.10.2021. 13:27; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Za sve žene iznad 40 Grad Poreč osigurava besplatne mamografske preglede – u 15 godina pregledano 13.500 žena

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se danas s neformalnom grupom podrške čije su članice žene koje su preboljele rak dojke. Gradonačelniku su se pridružile i gradska vijećnica Nensi Beato Baturić, koja je pokrenula inicijativu obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, te gradska pročelnica za društvene djelatnosti Vesna Kordić i predsjednica Društva invalida Poreč Tihana Mikulčić.

– Mislim da nismo ni svjesni koliko hrabrih, samozatajnih žena, naših sugrađanki, vodi ovu bitku. I vjerujem da ovim obilježavanjem svi imamo istu želju – poslati ženama preventivnu poruku.  I da u tome nisu same., rekao je Peršurić.

Grad već 15 godina financira besplatne mamografske preglede svim Porečankama iznad 40 godina, za što je u tom razdoblju izdvojeno preko 2 milijuna kuna, ali je najvažnija brojka da se u tom razdoblju pregledalo čak 13.500 žena.

– Drago mi je da je interes velik i da svijest o važnosti pregleda postoji, ali želim vam dati do znanja da jesmo i bit ćemo vam uvijek podrška na ovom putu., rekao je gradonačelnik.

Članice grupe zahvalile su gradonačelniku na prijemu, ali i činjenici da Grad već 15 godina prepoznaje značaj ranog otkivanja raka dojke. Rano otkrivanje raka jest, uz prevenciju, jedan od najvažnijih načina kojim se može postići efikasnije liječenje, bolja kontrola bolesti, a time i smanjenje smrtnosti. Uputile su prisutne u rad svoje neformalne grupe, kojoj je osnovni zadatak biti podrška ženama oboljelima od raka dojke, posebno u fazi dobivanja dijagnoze da su oboljele i u cijelom procesu liječenja, kao i nakon preboljenja.

– U tom teškom trenutku, kada doznate dijagnozu, jako puno znači da možete porazgovarati s nekim tko je sve to već prošao i tko vas može uputiti u vaša prava i mogućnosti.

Posebno su se zahvalile dr. Pehardi koji grupi kontinuirano pruža podršku, kao i dr. Jovanoviću kod kojega se vrše mamografski pregledi, na velikoj podršci na tom putu. Upoznale su sve prisutne s izazovima s kojima se susreću za to vrijeme, a na kojima se može poraditi, kao i svojom željom da pomognu koliko mogu.

– Jedan spašen život, naša je pobjeda., zaključile su članice grupe, dok su im prisutni zahvalili na nesebičnoj želji da pomognu drugima. – Ponosni smo da imamo takve sugrađanke.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv raka dojke, a temeljem inicijative vijećnice Beato Baturić, na Trgu slobode postavljen je simbol – ružičasta vrpca, kao podsjetnik na važnost preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email