NEWS
HALF MARATON S

Zadnja etapa Veljka Rogošića

27.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Zadnja etapa Veljka Rogošića

Prevlaka, 27. kolovoza (subota) – Danas je na redu posljednja 57. dionica, od Molunata do rta Ponta Oštra na Prevlaci, izuzetnog Rogošićevog dvomjesečnog maratonskog pothvata Savudrija – Prevlaka 2005. Dolazak ´jadranskog dupina´ očekuje se oko 12 sati u Prevlaci, a prethodi mu ´osvajanje´ najjužnije morske točke, rta Ponta Oštra, na kojoj će ´morski car´ postaviti hrvatsku zastavu te tako simbolično završiti maratonski put dug preko 1.000 kilometara.

Veljko Rogošić, naš najistaknutiji plivački maratonac svih vremena, pomjerajući granice ljudske izdržljivosti, u svega 58 dana s preko milijun zaveslaja uspio je plivajući spojiti krajnji sjeverozapad i krajnji jugoistok Jadrana, plivajući dnevno prosječno 4 sata. Još je tijekom 28. dionice od Tijesna do Vodica oborio vlasiti (ujedno i svjetski) rekord iz 1977. godine u duljini od 454 kilometara, a danas još jednom piše plivačku povijest i postavlja novi svjetski rekord u etapnom plivanju u morima i jezerima.

Rogošićeva blistava karijera započinje 1959. godine. 51 puta obarao je državne rekorda, četvererostruki je prvak svijeta, višestruki svjetski rekorder, sedam puta proglašavan za najboljeg maratonca svijeta, dobitnik svjetske titule ´kralja hladnih voda´, proglašen za apsolutnog maratonca svijeta, sudionik i osvajač medalja na trima mediteranskim igrama, nastupao na olimpijskim igrama u Rimu i Tokiju, bio sudionikom dvadesetak međunarodnih i isto toliko maratona na Jadranu. Njegovo je ime 1998. godine uklesano u ´International Marathon Swimming Hall of Fame´ na Floridi, među svjetskom maratonskom plivačkom elitom, kada je na prijedlog WPMSF, međunarodnog Saveza svjetskih sportskih institucija proglašen ´legendom svjetskog maratonskog plivanja´.

Prošle je godine za 11 sati i 27 minuta pokorio La Manche u dulji od 45 kilometara, upisujući se u ´Zlatnu knjigu La Mancea´ kao prvi Hrvat i najstariji čovjek kojemu je to pošlo za rukom. Njegova sportska riznica sadrži preko 1.400 trofeja kojoj će danas dodati i pedesetak centimetara veliku kristalnu statuu, dar Rogaška kristala – Samobor, za sjećanje na ovaj novi sportski uspjeh.

– S liste neostvarenih želja danas silazi ovaj moj davni san da napravim za svoju državu Hrvatsku nešto jedinstveno, a u glavi mi je već slijedeći izazov – spajanje Afrike i Europe i postavljanje novog svjetskog rekorda u dužinskom plivanju, u svom stilu izjavljuje nakon gotovo 250 sati plivanja naš ´morski čovik´, još jednom, sada u 65. godini života, potvrđujući svoje mjesto među najboljim plivačkim maratoncima svijeta.

Na maratonski pothvat Rogošić je krenuo u petak, 1. srpnja u 9.12 sati iz Savudrije, a na njegovim službenim web stranicama www.veljkorogosic.org, posebno dizajniranim i pokrenutim povodom ovog jedinstvenog sportskog pothvata, bilo je moguće dnevno pratiti kartu plivanja, dionice, prisutnost u medijima, životpisne reportaže s terena i fotografije. Spomenimo na kraju da je počasni generalni pokrovitelj maratona predsjednik RH – Stjepan Mesić, generalni pokrovitelj – Grad Zagreb, glavi supokrovitelj – Grad Rijeka, glavni sponzori – gradovi Split i Kaštela, medijski pokrovitelj – HRT, e-pokrovitelj: IskonInternet, a organizator – Jadranski plivački maraton, Split.

Print Friendly, PDF & Email