NEWS
Laguna Ironman 800

Zadnja dva dana proslave Lovrečeve u Sv. Lovreču

Veja-Podrska-nam-stize-i-od-punkera-i-od-umirovljenika-scaled
11.08.2022. 14:46; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Zadnja dva dana proslave Lovrečeve u Sv. Lovreču

Proslava dana svetog Lovre, ujedno i dana Općine Sveti Lovreč – Lovrečeve –  približava se kraju. Cjelotjedni je raznoliki program privukao posjetitelje iz svih krajeva Istre, a iz Općine Sveti Lovreč nadaju se da će takav odaziv biti i na zadnja dva dana proslave Lovrečeve.

Tako će u petak, 12.08., ljubitelji kazališta i komedije doći na svoje, jer na „panele koji život znače“ na trgu Placeta dolazi najomiljenija glumačka skupina u Istri, Teatar Naranča sa svojom novom predstavom „Istrijanske navade“. Ovaj „istarski glumački specijalitet“ možemo nazvati i „druga strana turizma uz puno smijeha“, a koja prikazuje kako istarsko selo (ne)spremno ulazi u turističku sezonu. Predstava počinje u 20:00.

Obzirom da se uz dan svetog Lovre vezuje i astronomski fenomen „suza svetog Lovre“ tako će se nakon predstave, na livadi kraj osnovne škole Joakima Rakovca u Svetom Lovreču, održati predavanje o toj uzbudljivoj nebeskoj pojavi. Predavač će biti Lovro Pavletić, inače profesor na riječkom Fakultetu za fiziku i član Astronomskog društva Rijeka. Ono što će ovo predavanje razlikovati od drugih astronomskih predavanja jest to što će posjetitelji moći pratiti i predavača, ali i zvjezdano nebo iz ležaljke, imajući cijelo nebo na dlanu uz nadu da će vidjeti pokoju zvijezdu padalicu. Predviđeno je da predavanje bude u 21:30.

AKO BUDETE HTJELI MALO VIŠE O SADRŽAJU PREDAVANJA I PREDAVAČU:

Suze sv. Lovre astronomski je događaj koji se periodički ponavlja svake godine od sredine srpnja do sredine kolovoza. Radi se o kiši meteora službenog astronomskog naziva Perzeidi koji maksimum svoje aktivnosti obično dosegne u noći od 12. na 13. kolovoza. U ovom predavanju bit će riječi o porijeklu naziva ove predivne pojave, onog službenog Perzeidi, kao i onog općeprihvaćenog u narodu Suze sv. Lovre. Nakon uvoda, dat će se opći pregled meteorske astronomije, terminologija, uzrok nastajanja meteorskih rojeva i uputstva kako ih promatrati. Na kraju ćemo se osvrnuti i na Globalnu meteorsku mrežu, instrument svjetskog razmjera za vrlo detaljno praćenje meteora koji je prošireni nastavak vrlo uspješne Hrvatske meteorske mreže, u čijem su razvitku hrvatski astronomi imali značajnu ulogu.

O predavaču:
Lovro Pavletić doktorand je Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta za fiziku. Trenutno je zaposlen na projektu Hrvatske zaklade za znanost “Visokoenergetska astrofizika teleskopima MAGIC i CTA”. Diplomirao je astrofiziku na istom Sveučilištu te sudjelovao u studentskim razmjenama u Camerinu (Italija) i Barceloni (Španjolska). Član je Hrvatskog astronomskog društva, Međunarodne meteorske organizacije, Akademskog astronomskog društva Rijeka te član Upravnog odbora Hrvatskog astronomskog saveza. Aktivno se bavi popularizacijom astronomije i drugih srodnih prirodnih znanosti.

Zadnji dan programa proslave Lovrečeve je u subotu, 13.08., i dalje donosi raznolik program. Prvo će se u 17:00 u Limskom zaljevu održati dugogodišnji plivački maraton u organizaciji „Kluba za daljinsko plivanje“ iz Poreča, da bi se cijeli program Lovrečeve vratio nazad do Svetog Lovreča, na trg Placeta te završio koncertom grupe „Veja“ iz Pazina i grupe „Nola“ iz Pule. Koncert počinje u 21 sat. Uz red tradicije i red romantike, posjetitelje očekuje dobra zabava uz njihove glazbene klasike!

Ono što valja istaknuti jest to da su sva događanja besplatna za sve posjetitelje, a kojima svima želimo dobrodošlicu u naše malo lipo misto i da se lijepo nauživaju i zabave!

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email