NEWS

Vruća vijest iz Londona – Vinarija Benvenuti osvojila je još jednu platinastu medalju na natjecanju najvažnijeg vinskog magazina Decanter

1-Nikola Benvenuti
08.07.2021. 08:31; ; Početna / Gospodarstvo / Vruća vijest iz Londona – Vinarija Benvenuti osvojila je još jednu platinastu medalju na natjecanju najvažnijeg vinskog magazina Decanter

Desertno vino San Salvatore muškat bijeli iz berbe 2015. je osvojilo platinastu medalju na najvećem svjetskom vinskom natjecanju, Decanter World Wine Awards, održanom krajem ovog proljeća u Londonu, piše Andrea Pančur.

Ovo nije jedini internacionalni uspjeh navedenog vina koje je s izdanjem iz 2011. berbe već osvojilo regionalni trofej najboljeg desertnog vina na najstrožem natjecanju na svijetu, International Wine Challengeu, također iz Londona. Novo veliko priznanje je potvrda kontinuiteta najviše kvalitete koju posjeduju sva vina vinarije Benvenuti. U proteklim izdanjima DWWA i IWC, vinarija Benvenuti je osvojila platinaste i zlatne medalje i za druga svoja ključna vina. Za Malvaziju Anno Domini na IWC-u i za Teran Anno Domini na DWWA.

Nagrađeni Muškat bijeli San Salvatore uzgaja se u vinogradu istoimenog naziva na flišno pjeskovitom tlu i na nadmorskoj visini od čak 400 metara, što ga čini jednim od najviših vinograda u Istri. Karakterističan je po hladnim noćima koje čuvaju arome i zdravlje neophodno za grožđe namijenjeno prosušivanju. Vino se dobiva na način da se nakon kasne berbe grožđe dodatno prosušuje prirodnim putem u natkrivenom i otvorenom prostoru u trajanju od čak 3 mjeseca. Potom kreću maceracija i početak fermentacije u trajanju od 10 do 15 dana na divljim kvascima, a zatim prešanje i višemjesečni nastavak fermentacije u inoks tanku pri temperaturi od 10 do 13 °C. Po završetku vinifikacije vino dozrijeva dodatnih 30 mjeseci u neutralnim drvenim bačvama od 225 litara i nakon toga u boci još godinu dana. Nakon tako složenog procesa vino je konačno gotovo i pušta se tržište. Izrazito je slatko, s čak 215 grama neprevrelog sladora po litri i umjerenih 11,5% alkohola. Aromatski je iznimno slojevito, miriše na sušene marelice, med, suho cvijeće i džem od naranče. Plemenitog je i vrlo kompleksnog okusa, guste teksture, s kiselkasto slatkim retrookusom na finišu.

Namijenjeno je posebnim prilikama, a idealno je i kao poklon jer ga se može čuvati više desetljeća od stavljanja na tržište, prilikom čega će kvaliteta ostati postojana.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email