NEWS

Vremeplov Istra Inspirita odveo je publiku na putovanje kroz povijest povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri

Dragulji Larona (2)
04.10.2021. 13:25; ; Početna / Kultura / Vremeplov Istra Inspirita odveo je publiku na putovanje kroz povijest povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri

Već poznati pripovjedači mitova, legendi, lokalnih priča i interpretacije baštine putovali su kroz vrijeme od prapovijesti, preko rimskog doba pa sve do srednjeg vijeka te ispričali priče antičkog Larona blizu Vabrige, pitoresknog Mutvorana te impozantnog Dvigrada u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri u organizaciji Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma bio je „Turizam za uključiv razvoj“ koji se službeno obilježio 27.09., dok su se sve ostale aktivnosti i usluge prezentirale tijekom 02. i 03.10. diljem Istre. Sposobnost turizma da pokreće razvoj te da pruži svima priliku za rastom i napretkom bila je tema Svjetskog dana turizma, a upravo je i projekt Istra Inspirit tu da potiče razvoj lokalne zajednice i destinacije kroz oživljavanje povijesti, priča, mitova i legendi poluotoka.

Ove godine oživljene su tri lokacije – arheološko nalazište Laron u Općini Tar-Vabriga, Mutvoran u Općini Marčana te srednjovjekovni grad Dvigrad u Općini Kanfanar. Izvođači Istra Inspirita (Frano Novljan, Sedina Cerovac, Dejan Gotal, Jasna Todorović, Linda Kliman, Dominik Dolenc) uprizorili su interpretativne šetnje Dragulji Larona, Marčanski vremeplov i Dvigrad Storytelling Tour. Putovanje kroz vrijeme započelo je 27.09. na arheološkom nalazištu Laron gdje se uprizorila priča o senatoru Sisenni i jednoj od najvećih tvornica za proizvodnju amfora na Mediteranu koja je tamo bila smještena.

Nadalje, vikend koji je iza nas, oživio je povijest i priče Marčane u Mutvoranu, srednjovjekovnom gradiću, kroz kojeg je publiku vodio pračovjek Indra sa svojim vremeplovom te putem susretao brojne likove, zavrzlame i nevolje od prapovijesti sve do ne tako daleke prošlosti. U nedjelju, 3.10. ponovno se orio smijeh u napuštenom gradu Dvigradu kroz interpretativnu šetnju gdje je publika mogla saznati sve o Dvigradskom statutu pod vodstvom fratra Frančeska, none Redende koja sve zna o nekadašnjem stanovništvu Dvigrada, krsnika koji je publici pokazao kako se zaštiti od uroka te zloglasnog kapetana Henryja Morgana.

            Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Općine Tar-Vabriga, Turističkoj zajednici Općine Marčana i Turističkoj zajednici Općine Kanfanar na ostvarenim suradnjama kroz koje zajedno potičemo oživljavanje bogate kulturno povijesne baštine te doprinosimo razvoju kulturno doživljajnog turizma destinacije.

S obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, izvedbe se realizirala uz provođenje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i publike.

Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Više informacija o projektu Istra Inspirit:

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email