NEWS

Vip HSDPA mreža do kraja godine i u Puli i Poreču

01.12.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Vip HSDPA mreža do kraja godine i u Puli i Poreču
68vip_logo.gif

"U zdravstvo riječke regije uložili smo pola milijuna kuna u proteklih pet godina, a ovogodišnja donacija pomoći će unapređenju dijagnostike i kvalitetnijem liječenju bolesti koje djeci onemogućavaju normalan život i kretanje. Kretanje je osnovna ljudska potreba, a sloboda kretanja je ujedno jedna od temeljnih odrednica našeg poslovanja. Zato me u riječkoj regiji raduje pomoć djeci koja će se nakon liječenja slobodnije kretati", rekla je predsjednica Uprave Vipneta Marie-Helene Magenschab.

Zanimljivo je kako Vip korisnici u riječkoj regiji vole podatkovne usluge gotovo kao i ostali Vip korisnici u Hrvatskoj. Naime, Vip korisnik iz riječke regije prosječno mjesečno napravi 4,7 megabajta data prometa, što je malo ispod Vipnetovog prosjeka korištenja podatkovnih usluga korisnika u Hrvatskoj. Ujedno, Vip korisnik u Istri, Kvarneru, Primorju i Lici prosječno mjesečno preko mobilnog telefona razgovara oko 78 minute i pošalje oko 45 SMS-a.

Prema istraživanju koje je za Vipnet proveo GfK, 60 posto ispitanika između 14 i 65 godina u Istri, Kvarneru, Lici i Gorskom Kotaru koristi Internet i to najviše kod kuće, a zatim na poslu, fakultetu ili u školi. No, čak 45 posto ispitanika koji koriste Internet kod kuće imaju samo spori dial-up pristup, odnosno preko modema. Korisnici, s druge strane, sve više žele mogućnost bržeg prijenosa podataka i izvanredno dobro su prihvatili prednosti Vip HSDPA mreže koja omogućava brzinu prijenosa podataka do 1,5 Mbit/s. Vipnet je upravo zato odlučio nastaviti ulagati u razvoj HSDPA mreže za pristup Internetu po broadband brzinama, pa će tako Vip HSDPA mreža biti proširena i na području Istre i Kvarnera i u Pulu i Poreč do kraja godine, nakon Rijeke i Opatije. Prednosti pristupa Internetu po broadband brzinama na Vip HSDPA mreži moći će do kraja godine koristiti ukupno 35 posto stanovništva.

"Čitava Vip UMTS mreža bit će do kraja godine nadograđena s HSDPA tehnologijom. Ponosni smo zato da inteligentnom kombinacijom EDGE, UMTS i HSDPA tehnologija za brzi prijenos podataka ubrzavamo uvođenje broadbanda u Hrvatsku koja je sada na samom dnu europske ljestvice penetracije širokopojasnog pristupa Internetu", naglasio je član Uprave i tehnički direktor Mladen Pejković.

Razvoj broadband je jedan od preduvjeta za ravnomjeran regionalni razvoj, privlačenje ulagača i povećanje konkurentnosti gospodarstva.

"S oko 536,7 milijuna kuna ulaganja u Hrvatskoj od studenog 2005. do rujna 2006. godine Vipnet je zadržao ulogu inovativnog lidera na telekom tržištu, a pri tome smo nastavili i s investicijama u regije. Vipnet će tako ovu godinu završiti s oko 33,9 milijuna kuna ulaganja u mrežu na području Istre, Kvarnera i Primorja, između ostalog, kroz nadogradnju UMTS

mreže s HSDPA tehnologijom", zaključio je član Uprave i financijski direktor Dino Dogan.

gradpula.com

Više o cijenama

Print Friendly, PDF & Email