NEWS
valfresco

VIŠNJAN: KORAK PREMA RJEŠENJU MRTVAČNICE I GROBLJA U SVETOM IVANU

11.02.2006. 00:00; Učitavanja: 104; Početna / Politika / VIŠNJAN: KORAK PREMA RJEŠENJU MRTVAČNICE I GROBLJA U SVETOM IVANU
748Groblje-Visnjan.jpg

 VIŠNJAN – Općinski načelnik Angelo Mattich pred vijećnike je stavio prijedlog ugovora o zamjeni nekretnina, zapravo zemljišnih parcela u Svetom Ivanu, kojom bi se konačno stvorili preduvjeti za rješenje dugogodišnjeg problem lokacije za gradnju nove mrtvačnice, pristupnog puta, parkirališta uz groblje i legalizirao novi dio groblja dijelom izgrađen na privatnoj parceli. Vrijednost parcela za zamjenu procijenio je sudski vještak, a na ugovoru, koji su vijećnici trebali potvrditi, stoji popis osoba koje su bile prisutne potpisivanju. To su tamošnji župnik Stipan Bošnjak, Josip Bratović iz Sv. Ivana, višnjanski građani Ivo Fatorić i Vladimir Sinožić, donačelnik Graziano Černeka i općinski pročelnik Mladen Buršić. Nevija Poropat, vijećnica IDS-a, negodovala je jer vijećnici uz prijedlog ugovora nisu dobili na uvid procjenu vještaka i izvod iz katastra, te zato što ova zamjena nekretnina nije prošla nadležni općinski odbor. »Zašto postoji Odbor za nekretnine, ako ne radi posao koji mu je povjeren i tko su te osobe koje se navode kao nazočne potpisivanju ugovora, u čije su ga ime potpisali i koga predstavljaju, odnosno zašto nije bio uključen vijećnik iz toga naselja«, pitala je Poropat. 

Vi ste se 12 godina natezali s tim problemom u Svetom Ivanu i niste ga riješili, samo se situacija zaoštravala. Sada smo konačno ovim činom osigurali teren za gradnju mrtvačnice, a i za spomen- obilježje u mjestu. Ostalo nam je još riješiti problem ceste, koja je asfaltirana prije pet-šest godina i koja nije ucrtana, te pristupnog puta i parkirališta uz groblje. Nekretnine koje smo dobili u zamjenu su 7.000 kuna vrjednije od onih koju smo dali, a vlasnik neće tražiti isplatu razlike. Ovo nije išlo na odbor jer sam problem pokušao riješiti s ljudima koji su bili voljni u tome sudjelovati i završiti tu priču i zato su njihova imena navedena u ugovoru. Među njima je i jedan član odbora, pa to savjetodavno tijelo nije namjerno zaobiđeno. Na ovome su radili svi koji su imali volje, kakve nije bilo za vaše vlasti, rekao je načelnik Mattich oporbenim IDS-ovim vijećnicima.

Ivan Sinožić optužio je načelnika Matticha da radi »pod okriljem noći, gdje nitko ne vidi i ne čuje«. Rekao je da je crkva blokirala rješavanje problema zemljišta za mrtvačnicu, da treba pitati Svetivance gdje bi oni htjeli da bude mrtvačnica, premda su se peticijom već izjasnili. »Sada imamo zemlju za gradnju, i nije važno hoće li mrtvačnica biti metar lijevo ili desno, neće o tome odlučivati pojedinci, nego stručnjaci«, zaključio je Mattich raspravu, a koalicijska većina svojim je glasovima potvrdila ugovor. Međutim, vijećnica Poropat je nakon glasanja i zaključenja te točke ponovno htjela vratiti razgovor na istu temu, pa su u jednom trenutku ona i načelnik govorili uglas. »Imam pravo govoriti, a vi me potjerajte van«, rekla je Poropat, na što ju je načelnik zapisnički opomenuo.

Dok je IDS bio na vlasti u Višnjanu problem gradnje nove mrtvačnice nije bio riješen zato jer je Općina htjela graditi uz staru mrtvačnicu, malu i potpuno neopremljenu, ali na crkvenom zemljištu. Tadašnji župnik i župno vijeće bili su protiv, predlagali su da se gradi na općinskom zemljištu, a Općina je, pak, kao protuargument rekla da je to zemljište izvan građevinskog područja i jedini prostor za proširenje groblja. Općina je provela anketu među građanima, u kojoj je velika većina anketiranih poduprla općinski prijedlog, pa je pokrenut i sudski spor protiv crkve. Prvostupanjsko rješenje bilo je u korist crkve, ali se Općina žalila drugostupanjskom sudu. Nova koalicijska vlast Višnjana povukla je žalbu, kako bi spor bio riješen izvan suda, a u međuvremenu je došao i novi župnik, očito spreman razgovarati. Pročelnik Mladen Buršić rekao nam je da još nije sasvim jasno gdje će se graditi nova mrtvačnica, ali da je vrlo vjerojatno da će to biti upravo pokraj stare, no da se ovom zamjenom parcela rješavaju i drugi problemi oko groblja u Svetom Ivanu, a prvenstveno se radi o pristupnom putu i parkiralištu. Osim toga, bivša općinska vlast proširila je svetivansko groblje na parcelu koja je u međuvremenu povratom zemljišta postala privatna, pa će i to trebati imovinski riješiti. Nakon svega najvažnije je da je problem riješen i da se može planirati gradnja mrtvačnice u selu, ali oporbeni vijećnici imaju pravo tražiti na uvid procjenu vrijednosti parcela u zamjeni, izvod iz katastra iz kojega bi jasno bilo gdje su parcele koje se zamjenjuju, a jednako tako i mišljenje nadležnog odbora, jer bi tako čitav postupak bio transparentan. Oporba mora kontrolirati vlast, a ne joj vjerovati na riječ. Ako su načelnik i grupa ljudi voljnih riješiti problem došli do rješenja, ne znači da postupak treba teći mimo procedure.

S. Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S