NEWS

VIŽINADA: PRODAJA OPĆINSKIH NEKRETNINA U SVJETLU PRIVATNIH INTERESA

11.02.2006. 00:00; Učitavanja: 127; Početna / Politika / VIŽINADA: PRODAJA OPĆINSKIH NEKRETNINA U SVJETLU PRIVATNIH INTERESA

VIŽINADA – Nakon provedenog natječaja, vijećnici su odlučili prodati četiri od pet ponuđenih nekretnina i sklopiti ugovore vrijedne ukupno nešto manje od 51 tisuću kuna. Najskuplja nekretnina s tog natječaja, neizgrađeno građevinsko zemljište u središtu Vižinade vrijedno između 80 i 90 tisuća kuna, nije prodana premda su bile dvije ponude. Nekretnina će ponovno na natječaj.

Podsjetimo, prije nekoliko dana pisali smo o tome da nam se telefonom požalio vijećnik IDS-a Dorijano Ritoša jer mu je zapriječeno prisustvovanje sjednici općinskog Odbora za prostorno planiranje, komunalni sustav i upravljanje nekretninama.

Htio je prisustvovati sjednici jer se javio na natječaj za jednu od parcela koje su oglašene za prodaju, a sumnjao je, kako nam je rekao, u (ne)pristranost članova odbora. Provjeravajući kod načelnika Marina Baldinija zašto nije dozvolio vijećniku prisustvo, saznali smo da se Ritoša javio na natječaj za parcelu koju više desetaka godina koristi susjed kao okućnicu, a u vrijeme dok je Ritoša bio predsjednik tog istog odbora oglašavana je prodaja te parcele, javljao se samo korisnik i odbor je svaki put poništavao natječaj.

Iz materijala sa sjednice Vijeća, održane u utorak, vidljivo je da je Branko Vižintin iz Vižinade ponudio za tu parcelu, čiji je korisnik, 83.560 kuna, a Dorijano Ritoša iz Ritoši Briga 90.101 kunu. Odbor je zaključio da se ne odabere najpovoljniji ponuđač, a elaborirajući prodaju te nekretnine načelnik Baldini je, ne spominjući imena, predložio da »ponuđač koji ne koristi parcelu na ponovnom natječaju odustane od ponude«.

S tim su se složili svi vijećnici, osim samog Ritoše, koji nije bio protiv, nego suzdržan.

O kakvim se privatnim ili poslovnim interesima vijećnika ovdje radi, iz rasprave na Vijeću nismo uspjeli saznati. Možda je ipak samo riječ o inatu, odnosno demonstraciji sile, jer to prolazi dokle god se s druge strane na sva usta priča o općem dobru svih Vižinadaca. Na natječaj za kupnju općinske nekretnine ima se pravo svatko javiti. Argument da netko koristi neku parcelu bez ovlaštenja i naknade ne može mu dati pravo prvenstva kod kupnje, pa bi s te strane bilo lako stati u obranu prava vijećnika Ritoše. Međutim, kad se priča proširi činjenicom da je odbor u prošlom sazivu, kad mu je predsjedavao Ritoša, odbio po natječaju prodati tu parcelu Vižintinu, a sada bi je on kupio, sve poprima drugačije dimenzije.

s. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email