NEWS
Best of Poreč

Trihinelozom zaraženo šest osoba iz Poreča i Pule

11.02.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Trihinelozom zaraženo šest osoba iz Poreča i Pule

U svinjetini koju su u prosincu preko posrednika kupile dvije obitelji iz Poreča i Pule utvrđena je trihinela. Pokazali su to nalazi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za parazitologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji su potvrdili da su svi ostaci kupljenog svinjskog mesa pozitivni na trihinelu.

Zbog trihineloze su na zaraznom odjelu pulske Opće bolnice hospitalizirane tri osobe, dvije iz Poreča i jedan Puljanin, a ostale se tri osobe kod kojih je zamijećena blaža klinička slika ambulantno liječe i kontroliraju. Od dežurne liječnice sa zaraznog odjela doznajemo da hospitalizirani dobivaju terapiju, koja obično traje između 10 i 14 dana.

Voditeljica županijskog veterinarskog ureda Lovorka Tomičić rekla je da su dvije obitelji međusobno podijelile polovice kupljene u okolici Vinkovaca, no još se ne zna adresa i identitet osobe u čijem je domaćinstvu svinja zaklana.

Prikupljena dokumentacija – nalazi i izjave zaraženih – proslijedit će se Veterinarskom uredu Vukovarsko-srijemske županije koji će pokrenuti postupak utvrđivanja identiteta osobe koja je meso pustila u promet. Preostale količine zaraženog mesa bit će uništene.

D.B.P., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani