NEWS
LUTRIJA T

Večeras u Vrsaru VEČER FLAUTE I GITARE

365254373_659554866202366_7912180967059123598_n
10.08.2023. 12:51; ; Početna / Kultura / Večeras u Vrsaru VEČER FLAUTE I GITARE
Na programu 20. jubilarnog Festivala GitarISTRA u četvrtak 10.8. u 21h u sklopu ciklusa “More i gitare” 2023, u romaničkoj Bazilici sv. Marije od Mora u Vrsaru, održat će se koncert “VEČER FLAUTE I GITARE”. Nastupaju Massimo Mercelli na flauti (Italija) i Saša Dejanović (Hrvatska).
 
Talijanski flautist Massimo Mercelli studirao je flautu kod slavnih flautista Andréa Jauneta i Maxencea Larrieua. S 19 godina postao je prvim flautistom venecijanskog Tetra Fenice, a zatim pobijedio na međunarodnim natjecanjima Francesco Cilèa, Giornate Musicali i Stressa.
Nastupao je u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama, surađivao s vrhunskim europskim orkestrima te muzicirao s glazbenicima kao što su Jurij Bašmet, Jean-Pierre Rampal, Peter-Luckas Graf, Philip Glass, Krzysztof Penderecki, Maxence Larrieu, Aurèle Nicolet, Cecilia Gasdia, Anna Caterina Antonacci, Susanna Mildonian, Federico Mondelci, Patrizia Tassini i drugi.
 
Sudjelovao je pri praizvedbi kantate Vuoto d’anima piena Ennija Morriconea, skladbe Façades za flautu i glasovir Philipa Glassa (s autorom za glasovirom), nastupio na Festivalu Varšavske filharmonije u povodu 75. rođendana Krzysztofa Pendereckog te u Beču praizveo njemu posvećen Koncert za flautu i orkestar Michaela Nymana. Vodio je majstorski razred u Rostropovičevoj zakladi, a utemeljitelj je i umjetnički ravnatelj Festivala Emilia Romagna. Često snima za radijske, televizijske i diskografske potrebe.
 
U proteklih 20 godina na 218 koncerata festivala u Vrsaru nastupili umjetnici iz Tokija, New Yorka, Seville, Kölna, Berlina, Graza, Wroclava, Praga, Torina, Zagreba, Madrida, Genove, Sarajeva, Ljubljane i Zagreba.
 
Koncerti se održavaju tijekom srpnja i kolovoza, a Festival organizira TZO Vrsar, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Lions Cluba Poreč i sponzorstvo Maistre d.o.o.
Print Friendly, PDF & Email