NEWS

UZ POVLAČENJE SIRA S TARTUFIMA PAŠKE SIRANE: Evo zašto sir s tartufima u 99 posto slučajeva ne valja

sir-s-tartufima-paska-sirana-zigante
07.02.2023. 19:30; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / UZ POVLAČENJE SIRA S TARTUFIMA PAŠKE SIRANE: Evo zašto sir s tartufima u 99 posto slučajeva ne valja

piše: plavakamenica.hr
Prije neki dan je objavljeno da se zbog listerije iz prodaje mora povući sir s tartufima što ga proizvode Paška sirana i velika tartufarnica Zigante.

Sama vijest nije ništa posebno i ne kompromitira proizvođače. U poslu s hranom takve se stvari mogu dogoditi, a mikrobiološke devijacije prilično su česte u industriji sira. Ova vijest, međutim, skreće pažnju na sir s tartufima, ultrapopularan proizvod kojeg drži vrlo mnogo restorana, a koji u 99 posto slučajeva zapravo ne valja, neovisno od proizvođača. Evo zašto sir s tartufima načelno ne valja; zašto, dakle, nema nikakvu gastronomsku vrijednost.

U sir s tartufima uvijek se stavljaju pasterizirani tartufi. Tartufi mogu biti vrhunske kvalitete, dolaziti od najboljeg dobavljača, ali to mnogo ne koristi, jer iz sanitarnih razloga moraju biti pasterizirani.
A tartufi uslijed pasterizacije gube najveći dio arome.

Kako bi se gubitak arome kompenzirao, većina mljekara sir pojačava uljem od tartufa, dakle onim plastičnin, kemijskom  proizvodom koji najčešće nije vidio tartufe.
I tako obožavatelji sira s tartufima uživaju u tvorničkim aromama, koje nemaju veze s pravim tartufima.

Sir s tartufima vrijedi, gastronomski govoreći, otprilike kao čips s tartufima. Samo što je skuplji.

Print Friendly, PDF & Email