NEWS
VALAMAR-S-sezona

USUSRET POREČDOXU Krešimir Mišak: Smrt transhumanizmu, sloboda narodu! predavanje i predstavljanje knjige ovog četvrtka u kino-dvorani

smrt-transhumanizmu-web
15.05.2023. 13:54; ; Početna / Kultura / USUSRET POREČDOXU Krešimir Mišak: Smrt transhumanizmu, sloboda narodu! predavanje i predstavljanje knjige ovog četvrtka u kino-dvorani

U sljedećih deset godina svijet će se promijeniti kao nikad u znanoj povijesti.

Pretjerano je riječ koja je odavno prestala biti pretjerana, pa nije pretjerano reći da će u budućnosti nastati dvije ljudske rase: digitalna i analogna. Obje će biti tek nastavak trendova koji su već u punom zamahu.

Digitalizacija svijeta nezadrživo vodi prema učitavanju ljudi u cloud, koji već najavljuju najistaknutiji transhumanisti, i to unutar nekoliko desetljeća od sada.

S druge strane, sve veće razumijevanje posljedica suvremenih trendova kod značajne manjine stvara odluku da im se to ne dogodi.

Danas je još moguć suživot, primjerice, nekoga tko koristi sve tehnološke prednosti pametnih telefona i nekoga tko ih drži na najmanjoj mogućoj razini, ali u trenutku kad se većini nametne neki novi standard (recimo, ugradnja čipa bez kojega neće biti moguće ući niti u tvrtku u kojoj rade ili u vlastiti dom, ili će biti nemoguće plaćati u dućanu bez čipa, ili kupiti bilo kakav frižider ili čak automobil, osim pametnog, vođenog kroz promet kompleksnim umjetnim inteligencijama, ili standard postane sveopća ovisnost o informacijama s Googlea na koji će se spajati bežičnim putom kroz čip u mozgu…), bit će sve teže ostati analognim čovjekom.

Zašto bi to uopće bilo mudro učiniti, tema je knjige i predavanja Krešimira Mišaka.

Tema o kojoj će biti riječ jest i medicinska i ekonomska i znanstvena i računalna i etička i filozofska i duhovna, ali prije svega riječ je o sreći i ispunjenosti čovjeka.

Krešimir Mišak  hrvatski je novinar koji se bavi graničnim područjima ljudskog znanja, rock-glazbenik i pisac znanstvene fantastike te voditelj emisije Na rubu znanosti, u kojoj govori o neobičnim i neobjašnjivim fenomenima u alternativnoj znanosti i svijetu.

 

Print Friendly, PDF & Email