NEWS
HALF MARATON S

U kinu ovaj tjedan

kino_andi_bancic_5d_25_10_2018
foto: Andi Bančić
15.05.2023. 13:58; ; Početna / Obavijesti / U kinu ovaj tjedan

četvrtak, 18. 5. u 21.00

Kako ubiti oblak
izvorno ime: How To Kill A Cloud
režija: Tuija Halttunen
žanr: dokumentarni
trajanje: 81 minuta

Što ako bismo mogli kontrolirati oblake? To je pitanje koje pokreće finsku znanstvenicu Hannele Korhonen. Ona se specijalizirala za geoinženjerstvo – interveniranje u prirodne procese kako bi se utjecalo na klimu. Istraživačka potpora od 1,5 milijuna dolara, koju su osigurali Ujedinjeni Arapski Emirati, pruža joj priliku da provede studiju o umjetnoj generaciji kiše u pustinji.

 

MJESEC NAŠEG FILMA
besplatne projekcije hrvatskih filmova u suradnji s HAVC-om (Hrvatskim audiovizualnim centrom)  

petak, 19. 5. u 18.00

Kralj
režija: Dejan Aćimović
žanr: Dokumentarni film
godina: 2011.
trajanje: 75 minuta

Darko Kralj hrvatski je paraolimpijac i stopostotni invalid. Godine 1991. u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju život, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji.

Darko Kralj danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle! Svjetski je rekorder. Jedini je sportaš u povijesti sporta, koji je na najvećem svjetskom natjecanju, Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, u samo jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom.

 

petak, 19. 5. u 19.30

Goli
režija: Tiha K. Gudac
žanr: dokumentarni film
godina: 2014.
trajanje: 75 minuta

Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu o kojoj se u obitelji šutjelo. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok.

 

petak, 19. 5. u 21.00

Dva na dva
režija: Jelena Oroz
žanr: animirani film
godina: 2018.
trajanje: 4 minute

Tjeskobna predstava o trenutku kad prestanemo voljeti druge i zaljubimo se u vlastite fantazije. Ako se već ne razumijemo, možda naši avatari mogu naći zajednički jezik?

 

petak, 19. 5. u 21.05

S one strane
režija: Zrinko Ogresta
uloge: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Vinko Kraljević, Alen Liverić, Marija Tadić, Ivan Brkić, Tena Jeić Gajski
žanr: igrani film
godina: 2016.
trajanje: 85 minuta

Prije 20 godina Vesna se s djecom preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Međutim, nakon jednog neočekivanog poziva na površinu će isplivati tajna koju je sve te godine nastojala sakriti.

 

subota, 20. 5. u 19.00

Šegrt Hlapić
režija: Silvije Petranović
prema knjizi „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića“ Ivane Brlić-Mažuranić
žanr: Igrani film
godina: 2013.
Trajanje: 102 minute

Šegrt Hlapić kreće na put nakon što mu je okrutni majstor Mrkonja nanio nepravdu. Na tom putu upoznaje Gitu, prelijepu djevojčicu iz cirkusa, siroče poput njega. Tijekom putovanja čekaju ih brojne pustolovine i poteškoće: nemaju gdje spavati, nemaju hrane, nemaju ni prikladne odjeće, ali ne boje se ničega! Hrabri su, sretni i spremni su svakome pomoći. U noći punog mjeseca dogodi se nešto strašno i sve se promijeni…

 

subota, 20. 5. u 21.00

Osmi povjerenik
režija: Ivan Salaj
scenarij: Ivana Škrabalo
prema knjizi „Osmi povjerenik“ Renata Baretića
žanr: igrani film
godina: 2018.
trajanje: 139 minuta

Siniša Mesjak ambiciozan je političar koji se nađe u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, premijer ga šalje na Trećić, izolirani otok bez telefona i interneta čiji stanovnici govore nerazumljivim dijalektom. Sinišin zadatak organiziranje je lokalnih izbora, što nije pošlo za rukom ni jednom od prethodnih sedam povjerenika.

Print Friendly, PDF & Email