NEWS

Krajem travnja završena je prva OTPADIJADA, prvo natjecanje u odvajanju otpada u Hrvatskoj

2023-05-15_14h44_02
15.05.2023. 14:47; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Krajem travnja završena je prva OTPADIJADA, prvo natjecanje u odvajanju otpada u Hrvatskoj

Zadnjim danom travnja uspješno je završeno prvo izdanje Otpadijade, prvog natjecanja u odvajanju otpada u Hrvatskoj. Usluga Poreč, u suradnji s Gradom Poreč-Parenzo te općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar, pokrenula je ovo natjecanje s ciljem poticanja svijesti građana o važnosti pravilnog odlaganja i postupanja s otpadom.

Natjecanje je počelo 1. ožujka, a korisnici usluga su se s radošću odlučili priključiti ovom hvalevrijednom i zanimljivom izazovu. Naime, grad i sve općine pokazale su zavidan interes za sudjelovanje u akciji kojom čuvaju okoliš, a najviše otpada u zadanom periodu odvojili su građani Poreča te općina Vrsar i Sv. Lovreč.

Direktor Usluge Poreč Luka Maleš ponosan je na odaziv i rezultate.

-Cilj Usluge Poreč je kontinuiranim aktivnostima poticati sve naše korisnike na pravilno postupanje otpadom i povećamo stopu pravilno sakupljenog komunalnog otpada. Upravo zbog želje da građanima približimo važnost odvajanja otpada, pomognemo im da stvore naviku odvajanja i povećamo količinu odvojenog otpada, odlučili smo pokrenuti ovo kreativno natjecanje. Zaista me usrećuje vidjeti da su građani prihvatili našu ideju i pomogli nam da je zajedno ostvarimo. Nadam se da smo našim korisnicima usadili nove vrijednosti i potakli ih da više razmišljaju o očuvanju okoliša i planeta Zemlje. Također, vjerujem da smo ovim izazovom postali primjer i drugim hrvatskim gradovima i općinama jer smo prvi u Hrvatskoj kreirali ovakvu priču  – ističe Maleš.

Grad Poreč već godinama bilježi povećanje stope odvojeno sakupljenog otpada. Do 2025. godine cilj je imati 55% odvojenog sakupljenog komunalnog otpada, a prošle godine zabilježena je visoka stopa od 39%. U pozitivnom smjeru Usluga Poreč želi nastaviti i dalje kroz kontinuirana ulaganja u infrastrukturu. Upravo je ovom aktivnošću ujedinila sve korisnike usluga i uspješno odgovorila standardima Europske Unije.

Pozivamo sve naše korisnike da nam se priključe i u daljnjem radu. Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti daljnje rezultate i osigurati sadašnjim i budućim generacijama zdraviji život i čišći okoliš – zaključuje Maleš.

Pobjednički pehar izradila je porečka umjetnica gđa. Melania Krajina. Inspiracija je bila naša tradicija, stablo masline, a u čijem su oslikavanju korištene prirodne biljne boje.

Usluga Poreč d.o.o.

Print Friendly, PDF & Email