NEWS
VALAMAR-S-sezona

U srijedu u kazalištu performans/predstava “Prema dostojanstvu (starenja)”

na-putu-za-zagreb-septembar-2022
15.05.2023. 13:50; ; Početna / Kultura / U srijedu u kazalištu performans/predstava “Prema dostojanstvu (starenja)”

srijeda, 17. 5. u 20.00 Prema dostojanstvu (starenja)
performans/predstava
autorice i izvođačice: Vlasta Delimar i Vesna Stilinović
glazba: Marko Lucijan Hraščanec
fotografije: Klara Stilinović

Vesna Stilinović i Vlasta Delimar u zajedničkom performansu kroz elementarni eros povezuju svoje istovjetnosti, ali i suprotnosti. No one kroz nježno prijateljstvo ne žele biti jedno, one žele biti dvoje. Vesna ima 77 godina a Vlasta 66. Vesna je glumica, a Vlasta performerica. Odlučuju da njihovo starenje bude uspješno, aktivno i zdravo jer starenje nije propadanje, već povećavanje vlastitog potencijala. Zato, starjeti znači rasti.

Suvremena gerontologija pokušava zazor društva prema starenju i starijim osobama osvijestiti na razne načine te nam pruža niz mogućnosti poboljšanja načina života.

Fotografije Vesne Stilinović prikaz su transformacija kroz koje je ona u glumačkom poslu često bila netko drugi. No njezin novi prostor nove egzistencije “darovao” joj je novi prostor slobode koji ju na neki način uvodi u praoblik duha, u praživot koji na najmanji dašak pokreta njeno biće pokreće. Praživot voli tamu, a prasvojstvo života genijalna je ustrajna savitljivost koju Vesna uspijeva zadržati u zadnjoj transformaciji jer nadasve želi samo jedno, a to je – biti.
Foto i video sekvence Vlaste Delimar kao mjesto memorije i osobne mitologije svakodnevnice kroz neminovnost egzistencije kao što su seksualnost i erotika, put su do vrhunca spoznaje za dostojanstveno starenje. Jer ne smijemo zaboraviti Pravo na orgazam iznad 60.

Vesna Stilinović, akademska glumica, vodi nekoliko dramskih radionica u Dramskom studiju Teatra na Trešnjevci. Cijeli je život (od svoje 16 godine) provela kao glumica, prvakinja Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu, a dramskom se pedagogijom bavi više od 20 godina. Dio svoje karijere bila je i redateljica na Hrvatskoj televiziji. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Vlasta Delimar, likovna je umjetnica i jedna je od naših najpoznatijih umjetnica performansa. Školu primijenjenih umjetnosti završila 1977. godine. Samostalno izlaže od 1981. U središtu njezina zanimanja nalazi se položaj žene i muško-ženski odnosi.

 

Print Friendly, PDF & Email