UOČI XIV. SUSRETA ČAKAVSKIH PJESNIKA »VERŠI NA ŠTERNI«

06.06.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / UOČI XIV. SUSRETA ČAKAVSKIH PJESNIKA »VERŠI NA ŠTERNI«
123GO201106.jpg

Već tradicionalni susret čakavskih pjesnika »Verši na šterni« ove godine održat će se u subotu, 9. lipnja, u Vižinadi, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici, koja je ujedno i organizator ovog susreta. Ove godine pjesnici će se susresti 14. put, a sudjelovat će 38 pjesnika koji će pročitati 64 pjesme.

Nakon raspisanog natječaja početkom godine prijavilo se 60 autora, a ukupno je pristiglo 180 radova. Ovogodišnji izbornik i recenzent prof. dr. sc. Goran Filipi odabrao je 38 najboljih koji će ove subote imati prilike kazivati svoje stihove na Batistelinoj baroknoj šterni, po kojoj je ova manifestacija i dobila ime. Pjesme odabranih autora naći će se u zbirci pjesama »Verši na šterni« koja će biti prezentirana iste večeri.

– Pjesme moraju biti nove, još neobjavljene, što potiče autore na stvaranje novih stihova. Riječ je o manifestaciji posebno značajnoj za očuvanje i razvitak naše kulture. Ideja se rodila i realizirala 1994. godine kao Susret čakavskih pjesnika, a prerasla je u tradicionalno godišnje okupljanje i druženje s pjesništvom, rekla je knjižničarka Zvjezdana Hrelja.

– U subotu će domaćin susreta, Općina Vižinada, u 18.30 sati zaželjeti dobrodošlicu pjesnicima svojim programom i otvorenjem izložbe Izidora Dobrilovića u crkvi svetog Ivana te učenika Osnovne škole Vižinada u samoj školi. Te večeri zbirka pjesama »Verši na šterni« četrnaesti put izlazi pred čitatelje u izdanju Gradske knjižnice Poreč. Tiskanje zbirke i realizaciju cjelokupne manifestacije financijski potpomažu Istarska županija i Ministarstvo kulture. Vrijednost ovog susreta prepoznaje i Istarska županija kao i Čakavski sabor, čiji će predstavnici otvoriti ovogodišnji susret, kaže knjižničarka Anamarija Kodnik Circota.

– Ovogodišnji pjesnik gost susreta je Nikola Kraljić iz Rijeke, a rodom iz Omišlja, autor 29 knjiga poezije i poetske proze koji redovito objavljuje svoje radove u riječkim književnim časopisima te je peterostruki dobitnik Nagrade Drago Gervais i prestižne Nagrade Ramiro Bujas, a 1995. je bio dobitnik Godišnje nagrade grada Rijeke za izuzetan doprinos hrvatskoj književnosti.

– Budući da se svake godine na natječaj javljaju pjesnici ne samo iz naše županije nego i iz susjednih, ove je godine odbor u sastavu Milan Rakovac, Milorad Stojević i Drago Orlić odlučio proširiti natječaj na područje cijele Hrvatske. Bitno je samo da su radovi na čakavskom dijalektu. Tako je ove godine u zbirci zastupljena i nekolicina autora iz Primorsko-goranske županije. Uz ovu novinu, tu je i proglašenje autora najbolje pjesme susreta koji će osvojiti Nagradu Verši, djelo istaknutog istarskog umjetnika Milana Legovića. Tu ideju razmatramo već neko vrijeme, a odbor ju je prihvatio i konkretizirao prošle godine. Javnost i pjesnici veoma su dobro prihvatili to proglašenje kao dodatni poticaj za kvalitetnije stvaranje novih pjesama, istaknula je knjižničarka Matea Radolović.

U slučaju lošeg vremena susret će se održati u prostorijama škole.

V.Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email