NEWS
Ljekarna

Umaština pod vodom: Kiša potpila sj. Istru

msar2994924
15.10.2014. 09:53; ; Početna / Crna kronika / Umaština pod vodom: Kiša potpila sj. Istru

Zbog obilnih kiša na području Umaga i Buja evidentirano je više intervencija vatrogasaca u ispumpavanju podruma i garaža. U roku od 2 do 4 sata u noći sa utorka na srijedu umaški vatrogasci su zaprimili 15 dojava o poplavama podruma. Na užem području Umaga vatrogasci su intervenirali u 11 slučajeva, na širem dijelu u tri slučaja, a na području Buja, točnije kod Kaldanije u jednom slučaju. Materijalnu štetu tek treba zbrojiti.

Na terenu smo obišli nekoliko poplavljenih mjesta i razgovarali s ljudima. Najgore je bilo u mjestu Donji Picudo nedaleko od Petrovije gdje je voda poplavila dvorište i kuću Željka Jegera koji je u proteklih nekoliko godina već nekoliko puta spašavao kuću. Ogorčen je što se poplava u njegovoj kući učestalo događa prilikom većih padalina te od Grada traži konačno rješenje tog problema, a do sada je više puta urgirao čak kod gradonačelnika, koji mu je obećao riješiti problem, no do sada je Jeger uvijek ispumpavao kuću.

Naime, pored njegove kuće prolazi cesta koja se kod velikih padalina zajedno sa zelenom površinom pretvara u veliku lokvu iz koje se potom voda slijeva njemu direktno u dvorište te u kuću.

– Ovo nije prvi puta da mi kuća pliva, to normalan čovjek više ne može izdržati. To je ogroman stres za mene i cijelu obitelj. Nikako da općina riješi taj problem, ima jedan projekt koji se radi u vezi te lokve da kada se napuni da sa kanalom voda odlazi u jedan postojeći kanal malo dalje. No, obećano nam je ali do sada ništa. Ja imam probleme s tom lokvom još od 1996. godine kada sam prvi puta imao poplavu. Obratio sam se Gradu Umagu, a navodno je u proceduri da bi se to riješilo s nekim slivnim kanalom. No, to se odgađa iz godine u godinu. Tu s druge strane kuće rade biciklističku stazu, a nisu u mogućnosti popraviti i srediti da se voda iz te lokve ne slijeva meni u kuću, kaže nam Jeger.

Noćas je u njegovu kuću ušlo desetak centimetara vode, što je sasvim dovoljno za uništenje podova, zidova i instalacija. Uspio je donekle zaštititi vrata i tako spriječiti veće naviranje vode. Zanima ga tko će mu štetu platiti. Umaški vatrogasci su Jegerovo dvorište ispumpavali motornom pumpom, a Jeger je kantama iz kuće izbacivao vodu. Sa ceste se u njegovo dvorište, ali i kod susjeda slijevala prava bujica. Na slijedećoj intervenciji u mjestu Seget vatrogasci su praznili garažu i podrum veličine oko 140 četvornih metara u koji se voda popela do gotovo metar visine. Njima je ovo drugi puta da im je podrum pod vodom, a iako su od zadnje poplave u rujnu 2010. godine kada je gotovo cijela Umaština bila pod vodom sagradili dodatni zid, nije bilo od velike pomoći.

S vatrogascem Borisom Milićem smo oko 5 sati obišli i slivni kanal u naselju Špinel gdje je bujica bila još prilično jaka, ali bez većih opasnosti za kuće u Umagu. Milić nam je kazao da je u planu spajanje još jednog kanala koji će dodatno olakšati odvod slivnih voda sa Bujštine i time će domaćinstva biti dodatno zaštićena.

Zapovjednik umaške Javne vatrogasne postrojbe Marino Alessio nam je kazao da je u roku od dva sata uputio više ekipa na teren radi stalnih dojava. Sve dojave su bile radi poplava, a u jednom slučaju su odvukli vozilo koje je zapalo u vodu, dok su u mjestu Marija na Krasu intervenirali, također u poplavljenom podrumu, radi plinske boce koja je propuštala plin.

Sa Alessiom smo razgovarali oko 6 sati te nam je kazao da spremno čekaju ako bude dodatnih dojava kada se ljudi počnu buditi i neki primijete da im je podrum ili garaža zaplivala.

(NAPISAO I SNIMIO Mateo SARDELIN, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email