NEWS

Udruga Vivamar educirala istarske kapetane o odgovornom promatranju dupina

Sudionici edukacije Dolphin Friendly Boat
24.05.2019. 22:06; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Udruga Vivamar educirala istarske kapetane o odgovornom promatranju dupina

U sklopu partnerskog projekta udruge Vivamar i World Cetacean Alliancea (WCA) pod nazivom ‘Dolphin Friendly Boat’ danas je u porečkom Valamar Riviera Hotelu istarskim kapetanima održano uvodno predavanje o odgovornom promatranju dupina tijekom plovidbe. Sve s ciljem zaštite tog predivnog, ali ugroženog morskog sisavca.

Tom su prilikom svi sudionici imali priliku saznati zašto su dupini u Jadranu zaštićeni te se upoznati s biologijom dobrog dupina koji redovito obitava u Jadranskom moru pa ga se često može vidjeti i uz obalu Istre. Kapetani su dobili i globalne smjernice pod nazivom ”Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinima” koje na jednom mjestu donose dobre svjetske prakse koje bi i hrvatski moreplovci trebali slijediti. Vivamar udruga je također kratko predstavila i svoje istraživanje o dobrim dupinima na zapadnoj obali Istre koja je postala važno stanište za 162 dupina koliko ih Vivamar ima u svom katalogu. Istraživanje je 2017. godine objavljeno u prestižnoj znanstvenoj reviji Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom koja izlazi u sklopu Cambridge University znanstvenih časopisa.  

Inače, udruga Vivamar djeluje kao mala neprofitna i znanstveno usmjerena organizacija koja se bavi očuvanjem mora i istraživanjem morskih sisavaca. Od 2012. godine proučava utjecaj nautičkog turizma na ponašanje dobrog dupina na području zapadne obale Istre, a ustanovila je kako je u posljednih pedeset godina populacija dobrog dupina u Jadranskom moru smanjena za oko 50 posto te se zbog pritiska na morski ekosustav vjerojatno i dalje, nažalost, smanjuje. Stoga su aktivnosti poput redovitih edukacija o pravilima ponašanja u njihovoj blizini od ključne važnosti za njihovo očuvanje i opstanak.

Valamar Riviera u okviru krovnog programa Zeleni Valamar podržava različite projekte i inicijative usmjerene na zaštitu okoliša, kako u okviru redovnog poslovanja tako i u smislu edukacije gostiju, zaposlenika i šire lokalne zajednice o važnosti očuvanja Jadranskog mora i njegove obale.   

Uvodno predavanje bilo je besplatno za sve zainteresirane, a iz Udruge su poručili kako se nadaju da će u budućnosti polaznika ovakvih edukacija biti još i više.

„Samo ako ćemo se odgovorno ponašati prema dupinima, moći ćemo im se diviti i u budućnosti“,  izjavila je mag. Darja Ribarič, biologinja i predsjednica Udruge Vivamar.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email