NEWS
VALFRESCO sredina

10. generacija porečke djece preplavila plesom Trg slobode (foto)

Image0105
24.05.2019. 22:16; ; Početna / Lifestyle / Zabava / 10. generacija porečke djece preplavila plesom Trg slobode (foto)

Tijekom prijepodneva, u petak 24.5., porečki osmaši i sedmaši preplavili su glavni gradski Trg slobode razdraganim plesom. Zdravi grad Poreč i sve tri porečke osnovne škole, OŠ Preč, OŠ Finida i OŠ Bernardo Parentin  s ponosom su predstavile 10. jubilarnu generaciju porečkih učenika koji su u svojim školama u porečkom autorskom preventivnom projektu učili klasične i latinoameričke plesove. Program Rasplesani razredi se tradicionalno predstavlja povodom Dana zdravih gradova RH te ističe kreativne puteve za zdrave životni izbore djece i mladih koje nudi lokalni projekt Zdravi grad sa partnerima.

Ples pruža zabavnu i mladima prihvatljivu mogućnost kretanja, osigurava tjelesni kontakt, potiče povezanost kroz verbalnu i neverbalnu komunikaciju, utječe na samopouzdanje, jača spremnost za javni nastup, suptilno uklanja socijalne barijere i strah od nastupa u razvojno osjetljivom periodu odrastanja.

Gotovo tristo djece odvažno je i ove godine zaplesalo na porečkom glavnom trgu. Na njihovim licima i pokretima moglo se iščitati veselje, opuštenost i zabava, a baš je to ono što se ovim projektom želi postići. Projekt Osnaživanje djece kroz ples – Rasplesani razredi nudi svoj djeci, generacijski, vještinu i iskustvo plesa te im daje mogućnost da izaberu ples dugoročno kao svoj zdrav životni izbor.

Sa mladima su na trgu bili svi oni ključni odrasli koji im omogućavaju da se razvijaju i uče u ovom originalnom autorskom porečkom projektu jer su ga osmislili, jer ga godinama vode i jer osiguravaju sredstva da se ovaj originalni projekt realizira za svu porečku djecu. Bili su to koordinatorica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš s timom Zdravog grada koji projekt vodi, stručni timovi porečkih osnovnih škola sa ravnateljicama Nadijom Kos, Suzanom Poropat i Ester Zarli, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić sa svojim timom, resorna pročelnica Vesna Kordić, jedan od prvih inicijatora ovog projekta dr. Ante Ivančić , te plesni pedagozi i instruktori , svih ovih godina porečki projektni partneri prepuni entuzijazma iz Plesnog centra Studio Pula – Fabris,  Rosemarie  i Daria.

Program su vodili vješti govornici, učenici OŠ Poreč , Erion Dželili i Lukrecija Skolan dok je prelijepim glasom i pjesmom trg osvojila učenica Nika Nujić.

Nakon plesa učenici su proveli dan u prirodi. Sve tri osnovne škole su u sklopu sportskog  dana hodale za zdravlje sa svim učenicima od 5. do 8. razreda. Oni mlađi hodali su od porečkog trga do Mediterana, a veći do Galiota. Igrama u prirodi uz svoje ravnatelje, razrednike i druge stručnjake proveli su sportski dan pred vikend i poslali poruku o značaju povezivanja, druženja, dobrih i prisnih odnosa i  kretanja za zdravlje. Svi učenici plesači , njihovi razrednici i timovi škola dobili su i nosili majicu sa sloganom Naš izbor je zdrav život te logom Zdravog grada Poreč i logom Zdrava Istra-Istria sana.

 

Zdravi grad Poreč  

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna