NEWS

Učenici TUŠ Antona Štifanića Poreč uspješni na školskim natjecanjima iz stranih jezika

271939792_1602417740104850_144553194004347173_n
06.03.2022. 19:15; ; Početna / Kultura / Učenici TUŠ Antona Štifanića Poreč uspješni na školskim natjecanjima iz stranih jezika

U našoj je školi ove godine već tradicionalno održano natjecanje iz njemačkog i engleskog jezika. Učenik Leonardo Mikerević iz 3. HTT razreda pokazao je izuzetno znanje i razumijevanje njemačkog jezika , te je na temelju osvojenih bodova pozvan na Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika, dok su učenici Ivano Dejanović iz 2.THK A i  Adrian Ščerbakov iz 2.HTT razreda na natjecanju iz engleskog jezika postigli najbolje rezultate tako da su pozvani na Županijsko natjecanje iz engleskog jezika.

Učenje stranih jezika u TUŠ Antona Štifanića je jedan od prioriteta, pa su sva naša nastojanja usmjerena na to da učenike usmjerimo da svoja znanja i vještine iz stranih jezika primijene praktično, ciljano i uspješno. Svjesni smo da učenje stranih jezika traži kontinuirani rad i predanost, ali istovremeno pruža i bezbroj mogućnosti na tržištu rada, te pri nastavku školovanja. Govoriti strani jezik predstavlja puno više od jednostavnog sporazumijevanja – to je način upoznavanja drugih kultura, naroda, običaja, te predstavlja značajan doprinos za poticanje interkulturalnih kompetencija mladih, jača njihovo samopouzdanje, te širi njihove interese i horizonte.

Ovom prilikom želim istaknuti da u našoj školi svi učenici pored engleskog i talijanskog jezika uče i njemački jezik kao prvi ili drugi strani jezik. Učenje njemačkog jezika smatram neophodnim za našu sredinu, budući da upravo znanje njemačkog jezika mladim ljudima otvara izvanredne mogućnosti za uspješnu karijeru, jer sve više poslodavaca cijeni zaposlenike koji govore njemački jezik. Činjenica je i da većina gostiju i poslovnih partnera u Istru dolazi iz zemalja njemačkog govornog područja i da je većina stanovnika Istre povezana rodbinskim ili prijateljskim vezama s osobama koje žive i rade u Austriji, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Naši brojni kontakti i projekti s međunarodnim školama omogućavaju nam da naučena znanja iz stranih jezika aktivno primijenimo tijekom susreta i projekata, koje već godinama intenzivno provodimo. Na taj način naši učenici i nastavnici razvijaju svijest o različitim europskim kulturama i tako profitiraju u svom osobnom i profesionalnom razvoju.

Ponosimo se našim učenicima Leonardom, Ivanom i Adrianom, te želimo im puno uspjeha na Županijskom natjecanju.

 

Tatjana Gulić Pisarević, prof.
Ravnateljica

P.I.

 

Print Friendly, PDF & Email