NEWS

Učenici nagrađeni na likovnom natječaju Društva invalida Poreč

347590117_578628347665851_2556453149567348696_n
06.06.2023. 09:10; ; Početna / Kultura / Učenici nagrađeni na likovnom natječaju Društva invalida Poreč

Društvo invalida Poreč osmislilo je tijekom proljetnog perioda 2023.  likovni natječaj naziva „Djeca Poreča za osobe s invaliditetom“. Natječaj je osmišljen s ciljem da se odabere dječji likovni rad koji će biti tiskan na listiće i plakate 10.-te jubilarne novogodišnje lutrije Društva pred Božić 2023. godine. I što je još važnije, ovim natječajem Društvo je željelo pozvati porečke osnovne škole, učitelje i djecu, da razgovaraju o osobama s invaliditetom, o njihovim potrebama i sudjelovanju u životu grada kako bi se djeca i odrasli dodatno senzibilizirali za potrebe osoba s invaliditetom koje žive među nama. Uključivanje školaraca u ovakve projekte je iznimno važno zbog  razvoja svijesti o potrebama i pravima osoba sa invaliditetom od najranije dobi.

U natječaj su se uključile porečke osnovne škole OŠ Poreč i OŠ Finida. Prvi probir radova je proveden u školama, a ukupno 35 najboljih radova stiglo je u Društvo invalida Poreč. Šarenilo prekrasnih radova  izrađenih u različitim likovnim tehnikama prekrilo je veliki stol u prostoru udruge. Članovi stručne komisije Društva invalida Poreč u sastavu Eugen Varzić, likovni umjetnik, Mira Licardo , prof. likovne kulture i Alen Riosa, grafički dizajner imali su zahtjevan zadatak da iz svih pristiglih likovnih radova odaberu 1 pobjednički rad odnosno 3 prvonagrađena rada. Uz obrazloženje žiri je obznanio svoj jednoglasni izbor. Likovni natječaj za učenike porečkih osnovnih škola  tako je dobio i svoje pobjednike. Kao pobjednički rad žiri je odabrao rad učenice 3.c razreda OŠ Poreč, Nine Ćuš, čija je mentorica učiteljica Martina Jakac. Ninin rad bit će tiskan na listiće ovogodišnje novogodišnje lutrije i popratne plakate i tako vidljiv svim stanovnicima Poreča i šire. Eugen Varzić je u ime žirija objasnio izbor pobjedničkog rada riječima: „Pobjednički rad je likovni rad koji je u sebi na univerzalan način prikazao poruku svakodnevne životne utrke sa samim sobom, prevladavanja prepreka, onih fizičkih i mentalnih, gdje je pojedinac stavljen na istu startnu liniju života, bez obzira da li je osoba s invaliditetom ili nije, gdje je spremna na  utrku života s osmjehom na licu. Rad je iznimno likovno jasan, i prenosi poruku na izniman način te je kao takav jednoglasno proglašena najboljim“.

Drugo mjesto je osvojio učenik 1.a razreda iz OŠ Finida, Darian Sliškos  mentoricom učiteljicom Suzanom Jakotić dok je nagradu i priznanje za 3. mjesto osvojila učenica 3.b. razreda OŠ Poreč, Klara Sinčić s mentoricom učiteljicom Davorkom Škarica. Predstavnik žirija  Eugen Varzić o ovim je radovima kazao: „Posebnost perspektive, specifične za dječji likovni izraz koji prikazuje čin pomaganja pri prijelazu zebre, kompozicija koja je jednostavna, neke su od posebnosti ovog upečatljivog likovnog rada  koji je zauzeo drugo mjesto. Treće mjesto zauzima likovni rad, bogato oslikani akvarel, koji priča priču  o pomoći osobama s invaliditetom, prikazujući likove u nizu, koje likove kao i na prethodna dva likovna rada krasi širok iskren osmjeh.
U ime žirija umjetnik Varzić  uputio je pohvalu svim učenicima za nastale likovne radove kao i  svim razredima i učiteljima koji su se odazvali likovnom natječaju.

U dobrom raspoloženju, dana 2. 06.23., nagrađeni učenici i mentorice su dobili pisana priznanja i prigodne nagrade. Svi uključeni razredi su dobili pisane zahvalnice dok su obje škole dobile uokvirene zahvalnice u formi plakata s prikazom svih likovnih  radova nastalih u svakoj školi.

Hvala učenicima i učiteljima što su se uključili u natječaj  i što su svojim veselim radovima ispričali životne  priče  o osobama s invaliditetom u okruženju. Hvala stručnom žiriju koji je ozbiljno, predano i s puno pažnje odabrao pobjednike natječaja.

Društvo invalida Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email