NEWS

Učenici i učenice Srednje škole Mate Balote Poreč sudjelovat će na virtualnom Europskom samitu mladih o klimi

10.03.2021. 18:34; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Učenici i učenice Srednje škole Mate Balote Poreč sudjelovat će na virtualnom Europskom samitu mladih o klimi
19_427-web2021-en-avec_url

Učenici i učenice Srednje škole Mate Balote Poreč sudjelovat će na Europskom samitu mladih o klimi, koji će se virtualno održati 18. – 20. ožujka 2021. Događanje organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) po uzoru na Konferenciju Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP).

Nakon što je u ožujku 2020. otkazano zbog izbijanja COVID-a 19, vodeće EGSO-ovo događanje za mlade, Tvoja Europa, tvoje mišljenje (YEYS), održat će se 18. – 20. ožujka 2021. Učenici i učenice iz 33 srednje škole diljem Europe okupit će se kako bi raspravljali o najboljim načinima zaštite okoliša, pod krilaticom „Naša klima, naša budućnost!“.

Popis škola sudionica možete pronaći ovdje.

U okviru priprema za rasprave na YEYS-u, gđa Lidija Pavić Rogošić, članica EGSO-a, 10. ožujka je održala online predavanje za učenike. Tema razgovora bili su EU i EGSO i njihov rad vezan uz mlade te struktura YEYS-a i ono što će se od učenika očekivati na raspravama.

Tijekom uvodne sjednice 18. ožujka sudionice i sudionici imat će priliku razgovarati i s Fransom Timmermansom, potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za europski zeleni plan, kao i s predsjednicom EGSO-a Christom Schweng. Događanjem će predsjedati potpredsjednik EGSO-a i stručnjak za zeleno gospodarstvo Cillian Lohan. 

Na virtualnom događanju YEYS 2021. sudjelovat će više od stotinu učenica i učenika u dobi od 16 do 18 godina te preko 30 nastavnika i nastavnica. Cilj je događanja saslušati inovativne ideje učenika i učenica u vezi sa svladavanjem sadašnje klimatske krize i postizanjem našeg cilja da do 2050. postanemo klimatski neutralni. Učenici i učenice predstavljat će određeni sektor, industriju ili skupinu zemalja i međusobno pregovarati. O svojim će prijedlozima raspravljati po uzoru na Konferenciju stranaka (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Predstavnici i predstavnice međunarodnih organizacija mladih kao što je Anuna de Wever, belgijska aktivistica za klimu, pomoći će im da svoje ideje i prijedloge pretvore u konkretne preporuke. EGSO će te preporuke prenijeti međunarodnim oblikovateljima i oblikovateljicama politika u području okoliša, a o njima će se raspravljati tijekom cijele godine na konferencijama diljem Europe, kao što je EP-ov Europski skup mladih u svibnju 2021.

U subotu 20. ožujka, po uzoru na konferenciju COP, EGSO će uživo na društvenim mrežama održati javno popratno događanje za mlade pod nazivom „Osmišljavanje sustavnih promjena“. Na događanju će se okupiti nekoliko mladih stručnjakinja i stručnjaka, aktivistica i aktivista te influencerica i influencera kako bi podijelili svoje spoznaje i stručna znanja o klimatskim promjenama u kontekstu sustavnih promjena. To će mladoj publici dati vrijedan novi uvid i, još važnije, priliku da iznesu svoja mišljenja i ideje. Pored rasprava, publici će biti predstavljene sustavne promjene kroz umjetnost. 

Osnovne informacije 

„Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ (YEYS) događanje je koje organizira Europski gospodarski i socijalni odbor, glas civilnog društva u Europi. To vodeće događanje Odbora posvećeno mladima pokrenuto je 2010. u cilju povezivanja najmlađih građana i građanki Europe s Europskom unijom.

Svake godine učenici i učenice u dobi od 16 do 18 godina iz svih država članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska) dolaze u Bruxelles na dva dana i zajedno sastavljaju rezolucije koje se zatim prosljeđuju institucijama EU-a. Te rezolucije sadrže ideje, prijedloge i nade učenika i učenica za njihovu budućnost kao europskih građana i građanki.

Sve srednje škole u Europi mogu se prijaviti za slanje troje učenika i učenica na sudjelovanje na YEYS-u. EGSO se nada da će ovom inicijativom zajamčiti da se u postupku izrade politika EU-a saslušaju stajališta, iskustva i ideje mlađih generacija Europljana i Europljanki.

Više detalja o YEYS-u 2021. dostupno je na službenoj stranici događanja.

 

Print Friendly, PDF & Email