NEWS

U VIŠNJANU ODRŽANI PRVI VIP EUREKA SUSRETI ZNANSTVENOG STVARALAŠTVA MLADIH

05.12.2005. 00:00; ; Početna / Kultura / U VIŠNJANU ODRŽANI PRVI VIP EUREKA SUSRETI ZNANSTVENOG STVARALAŠTVA MLADIH
669EUREKA_Vip.jpg


VIŠNJAN –

Tijekom proteklog vikenda istarski gradić Višnjan pretvorio se u središte hrvatskog edukacijskog rasadišta – ovdašnji Znanstveno-edukacijski centar kojim rukovodi poznati hrvatski i svjetski astronom Korado Korlević organizirao je prvi VIP Eureka, susrete znanstvenog stvaralaštva mladih.

– Naš je cilj educirati učenike, ali i njihove mentore, da se mogu ravnopravno nositi s razvojem edukativnih metoda u svijetu, pojašnjava Korlević. Ovo prvo edukativno natjecanje mladih znanstvenika, srednjoškolaca iz čitave Hrvatske, organizirano je po uzoru na svjetske trendove multidisciplinarnosti. Natjecalo se 18 učenika, samostalnim radovima iz različitih područja, odnosno interakcija prirodnih i društvenih znanosti te tehnologije.

Učenici su u zgradi Osnovne škole Jože Šurana, koja je inače godinama poznata po velikom broju učenika regionalnih i državnih prvaka iz različitih predmeta, predstavili putem postera svoje znanstvene uratke, a u subotnje prijepodne, dok je vani lijevala kiša, obrazlagali posebnoj komisiji svoje ideje i zaključke. Komisiju je vodio višnjanski znanac dr. Željko Andreić s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz Valentinu Mladinov, predstavnicu Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, Sašu Zelenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te studenta Branka Đurđevića. Njihov je posao bio da u razgovoru s učenicima prosude njihov rad i izaberu najbolje, koje su, zahvaljujući sponzorima, čekale vrijedne nagrade – najmodernije opremljena prijenosna računala, mobiteli, digitalke Olympus i stručne publikacije zagrebačkog Algoritma. Kako veli Korlević, nagrađivali su se i učenici i njihovi mentori, jer bez dobrog i požrtvovanog mentora nema ni učenika-budućeg znanstvenika.

– Doista smo se namučili. Bilo je teško jer je većina radova bila vrlo kvalitetna, tako da nam je bio veliki problem kako izabrati najbolje. No, drago mi je zbog toga i svi smo vrlo zadovoljni ovogodišnjom prvom smotrom, komentirao je izbor nagrađenih radova predsjednik ocjenjivačkog suda dr. Andreić.

U razgovoru s učenicima i njihovim mentorima, kao i roditeljima koji su pratili svoju pametnu djecu na ovoj smotri učeničkog znanja, nije se krilo oduševljenje inicijativom da se ovakvi susreti ubuduće stalno događaju. Učenici i njihovi mentori mogli su putem interneta, ali i na druge načine saznati za ovaj događaj i na vrijeme pripremiti svoje radove. Bilo je zanimljivo promatrati i slušati učenike koji su međusobno, ovisno o njihovim zanimanjima, razmjenjivali iskustva, pričali o svojim projektima, odgovarali na pitanja, komentirali zaključke do kojih su došli. Opća je ocjena, i njihova i promatrača, da bi ovakvih susreta trebalo biti još više, a da će tako i biti, potvrdio nam je i obećao idejni začetnik i glavni »motor« višnjanske VIP Eureke Korado Korlević.

V. MEDVEDEC

Nagrađeni radovi

Prvo mjesto osvojila je Violeta Sabljarić, učenica Tehnološko-kemijske škole iz Karlovca, za rad »Kompostiranje otpada biljnog podrijetla«. Njena je mentorica Diana Jurčević. Drugo mjesto pripalo je Martini Platenik, učenici Srednje škole Vladimira Gortana iz Buja, za rad »Stavovi učenika prema inteligenciji«, a njena mentorica je Ksenija Baždarić. Treće mjesto za rad »Promatranje razvoja Sunčevih pjega« pripalo je Stefanu Cikoti, učeniku Pete gimnazije iz Zagreba, a mentorica mu je Đurđica Vučićević.

Sudionici natjecanja međusobno su birali najbolji plakat, a najboljim je ocijenjen »D Chat – Izrada chata prilagođenog slijepim osobama«, što ga je izradio Dalen Bernaca, učenik Srednje škole Mate Balota iz Poreča. Drugonagrađeni poster je onaj Katje Peršić iz Opće gimnazije Mate Blažine u Labinu. Njen rad naslovljen je »Utječu li meteorološki uvjeti na kvalitetu zraka«. Katjina mentorica je Mira Hrvatin. Treće mjesto pripalo je plakatu Davora Cihlara iz 15. gimnazije u Zagrebu, za rad »Sustav za bežičnu digitalnu komunikaciju«; njegov mentor je Nikola Dmitrović.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email