NEWS

Višnjan: KARLOVČANKA VIOLETA POBJEDNICA PRVE VIP EUREKE

04.12.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Višnjan: KARLOVČANKA VIOLETA POBJEDNICA PRVE VIP EUREKE
981Korado.jpg

Višnjan, 4. prosinca 2005. godine – Violeta Sabljarić iz Karlovca pobjednica je VIP Eureke, natjecanja učenika hrvatskih srednjih škola s izvornim, samostalnim radovima iz bilo kojeg područja prirodnih i društvenih znanosti te tehnologije, s posebnim težištem na multidisciplinarnost. Na završnoj smotri, održanoj ovog vikenda u Višnjanu, u konkurenciji 18 radova njen rad „Kompostiranje otpada biljnog porijekla“ ocijenjen je najboljim. Projekt VIP Eureka promiče znanstveno-tehnološko stvaralaštvo mladih u hrvatskim srednjim školama, a organizira ga “Znanstveno-edukacijski centar Višnjan” pod vodstvom Korada Korlevića. Drugoplasirana je Katja Peršić s radom „Utječu li meteorološki uvjeti na kvalitetu zraka?“ iz Labina, a treće mjesto zauzeo je Stefan Cikota iz Zagreba s radom „Promatranje razvoja sunčevih pjega“. Pobjednika natjecanja generalni sponzor VIPnet nagradio je prijenosnim računalom s Vodafone Mobile Connect Card, drugoplasiranog mobilnim telefonom treće generacije (Nokia 6680) i VIPme CD boxom, a trećeplasiranog VIPme kompletom.

Ivana Vučicu i Davora Cihlara kolege sudionici su ocijenili kao najboljima u usmenoj prezentaciji, dok su najbolje postere, prema mišljenju samih sudionika imali Dalen Bernaca koji je prezentirao projekt chata za slijepe i Martina Platenik.

VIP Eureka prva je ovakva multidisciplinarna smotra u Hrvatskoj, koja nastoji osloboditi učenje, stvaranje i istraživanje od administrativnog posla te maksimalno iskoristiti nove tehnologije u razmjeni ideja, rada i informacija. Potporu ovom projektu razvoja mladih znanstvenika dalo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, čija je predstavnica Marija Ivić-Kačan izrazila nadu da će ova znanstvena smotra postati tradicionalna jer su edukacija, primjena novih tehnologija te sami mladi znanstvenici zalog za budućnost Hrvatske i Europe. Dugoročni cilj projekta VIP Eureka je slanje najboljih učenika na slična natjecanja u svijetu, gdje se sve više cijeni multidisciplinarnost i inovativnost.

– Bilo je iznimno teško izabrati najbolji rad, budući da pokrivaju razna područja znanosti: agronomiju, astronomiju, biologiju, ekologiju, informatiku, kemiju, psihologiju, robotiku, sociologiju. Veseli nas što je značaj projekta VIP Eureka prepoznat u čitavoj Hrvatskoj, prijave za natjecanje stigle su iz Belog Manastira, Buja, Karlovca, Labina, Osijeka, Pazina, Poreča, Pule, Splita, Trogira i Zagreba – rekao je Korado Korlević, voditelj projekta iz „Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan“.

– Sretni smo što je prvo izdanje smotre VIP Eureka pokazalo da su mnogi mladi, talentirani znanstvenici u Hrvatskoj željni dokazivanja. Njihovi inovativni radovi potiču nas da, kao društveno odgovorna kompanija, nastavimo ulagati u društvo znanja i projekte koji će im pomoći u dodatnom obrazovanju – poručila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija VIPneta.

Svi sudionici su dobili priznanja i poklone za sudjelovanje, pismene recenzije svojih radova, a mentori pobjedničkog trojca također su nagrađeni – Olympus fotoaparatima.

Na završnom natjecanju učenici su predstavili svoje radove tzv. poster-prezentacijom i usmeno, a posjetili su i sinkrotron „Elettra“ u Trstu. O najboljima je odlučivao žiri sastavljen od naših znanstvenika iz Hrvatske i svijeta, pod predsjedanjem dr. sc. Željka Andreića, profesora Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Pobjedniku VIP Eureke otvara se mogućnost sudjelovanja na jednom od vodećih svjetskih natjecanja ove vrste.

Media Val PR

Projekti Zvjezdarnice Višnjan (161 kb pdf)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email