U Sv. Lovreču predstavili program ljetnih događanja “KULTURNO LJETO u Sv. Lovreču”

448398826_853072180188808_5276197640939481649_n
15.06.2024. 13:22; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U Sv. Lovreču predstavili program ljetnih događanja “KULTURNO LJETO u Sv. Lovreču”

Kako se glavnina turističke sezone bliži, tako su i „opipljivija“ sva događanja a koja će ubrzo podignuti društveni puls ove male Općine. Kako bi ih podrobnije predstavili i opisali, u gradskoj loži pod hladom bazilike sv. Martina, okupili su se: Marko Ljubešić, načelnik Općine Sveti Lovreč, Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre, Ivan Hrastovčak, samostalni upravni referent za društvene djelatnosti i projekte Općine Sveti Lovreč, Darko Hrastovčak, predsjednik KUD-a Matka Laginje Sveti Lovreč, te Petar Matošević, dirigent i predsjednik udruge Viis Novis, organizator festivala San ljetnih noći.

Nakon što je načelnik Općine Sveti Lovreč, Marko Ljubešić, pozdravio sve prisutne pripadnike medija, moderirao je govornike, koji su svaki govorili o predstojećim događanjima. Tako se prednost dala dami, te je Sanja Kantaruti u ime TZSI predstavila nekoliko kulturno-turističkih manifestacija koje će se događati na području Općina Sveti Lovreč, Tinjan, Karojba, Sveti Petar u Šumi, Cerovlje, Lupoglav, Gračišće, Pićan i Grada Pazina. U sklopu makroprojekta „Otkrij središnju Istru“ tako će svi zainteresirani – i lokalno stanovništvo i posjetitelji naše prekrasne regije – moći uživati u kinu na otvorenom, u besplatnim koncertima, u pješačenjima, te u posebnoj poslastici (i to doslovno!) – turističkim vođenjima u kombinaciji s degustacijom lokalnih proizvoda. Direktorica Kantaruti posebno je istaknula projekt besplatnih vođenja po povijesnim lokalitetima središnje Istre, u što je također uključena i „Općina pod gradelama Svetog Lovre“.

Što se tiče zajedničkih projekata Općine Sveti Lovreč i TZSI bit će tu najprije degustacijska tura u ponedjeljak, 01.07., zatim prikazivanja dva filma: „Ferrari“ iz 2023. (ponedjeljak, 08.07.) i „Tabaluga“ iz 2018. (ponedjeljak, 19.08.); kao neizostavna, bit će tu i glazba i to u obliku koncerta velikog jazz glazbenika Elvisa Stanića, a čiji će se zvuci harmonike čuti na trgu Placa u četvrtak, 01.08.

Zatim je riječ predana Ivanu Hrastovčaku, voditelju i koordinatoru „Kulturnog ljeta“, a koji je u tančine obznanio raspored događanja u Općini Sveti Lovreč, najavivši tako cijeli sijaset različitih događanja, na vrhu s „Guštima Lovreča“, proslavom Lovrečeve, odnosno dana Općine Sveti Lovreč, kao i ostalim pojedinačnim događanjima. Bogato će Kulturno ljeto tako obilovati koncertima, predstavama, filmovima, umjetnošću te sportom. Ono što se posebno istaknulo jest najava još jednog Dana istarskih pivovara, koji će osim pivske, imati i dobru glazbenu priču, te zanimljiv popratni program. Svakako treba istaknuti da će se na ovom danu posvećenom zlatnoj gaziranoj kapljici točiti isključivo pivo proizvedeno na tlu Istre. A obzirom da to biva jedan od najvažnijih dana u kalendaru svakog ponositog Lovrečana, istaknulo se ime izvođača za Lovrečevu – Gradski će trg dobrano prodrmati i rasplesati svima omiljeni Gustafi. Koordinator Hrastovčak je nakon predstavljanja programa svima poručio da su „svi dobro došli u Sveti Lovreč, naše malo misto, s velikim srcem i željom za druženjem“.

Nakon predstavljanja „Kulturnog ljeta u Svetom Lovreču“ riječ je dobio Darko Hrastovčak, predsjednik KUD-a Matka Laginje, pod okriljem kojeg funkcionira limena glazba i koja ove godine slavi 140. obljetnicu neprekinutog djelovanja, čineći ju tako najdugovječnijim glazbenim sastavom u Istri. Ovom se prilikom, tako, pozvalo sve ljubitelje glazbe, pogotovo one s afinitetom prema limenim instrumentima, da se pridruže u velikoj proslavi koja će se održati u subotu, 22.06. na trgu Placeta. Gosti limenoj glazbi Svetog Lovreča bit će: Puhački orkestar Fužine, Pihalni orkester Mengeš (Slovenija) i Glazbeno društvo Spinčići iz Kastva. Nakon službenog koncertnog dijela slijedi zabava za sve prisutne.

Predstavio se ovom prilikom i jedan novi glazbeni projekt, a to je „San ljetnih noći“. Začetnik ideje o „festivalu koji će staviti Sveti Lovreč na kartu svijeta klasične glazbe“ je dirigent Petar Matošević, koji je prisustvovao konferenciji te je osobno mogao predstaviti ovaj glazbeni novitet. Na programu će se tako naći koncerti mladog orkestra filharmonijskog tipa (PorFil), duet mladih nada, tercet „malo starijih nada“, solistički gitaristički koncert, brass koncert, predavanje naslovljeno „Zašto slušati glazbu“ te završni čin cijelog festivala – nastup Istarskog komornog orkestra u bazilici sv. Martina.

Nakon završetka predstavljanja različitih programa, domaćini iz Svetog Lovreča još su jednom pozvali svih na bilo koje od brojnih događanja uz dobrodošlicu i želju da se u „našen malen mistu“ ugodno osjećaju.

Poveznice za pojedine događaje:

Kulturno ljeto u Svetom Lovreču: https://www.facebook.com/events/355277560913741?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

Proslava 140. obljetnice limene glazbe Sveti Lovreč: https://www.facebook.com/events/1107725583622908/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

Događanja Turističke zajednice središnje Istre:  https://www.facebook.com/centralistria

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email