NEWS
Best of Poreč

U srijedu, 24. travnja otvoren je sajam BOOKtižin

JPR_3558
25.04.2019. 09:58; ; Početna / Kultura / U srijedu, 24. travnja otvoren je sajam BOOKtižin

U srijedu 24. travnja u 10 sati, otvoren je sajam BOOKtižin, jedinstven i poseban i željno očekivan među zaljubljenicima u čitanje. Poseban je to dio festivala pročitanih knjiga u organizaciji Gradske knjižnice Poreč. Dvanaesta po redu BOOKtiga bogata je manifestacija koja svake godine okuplja brojne, namjerne i nenamjerne ljubitelje knjiga. Među brojnom građom, a uz bogatu ponudu gostujućih, renomiranih antikvarijata možete pronaći nešto za sebe, a donirane knjige prodaju se po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Već prvoga dana prodani su brojni naslovi lijepe književnosti, stručne literature, knjige za djecu, a velika je potražnja i za naslovima na stranim jezicima, što svjedoči o važnosti ovoga festivala za kulturnu turističku ponudu grada Poreča u predsezoni. Sajam je otvoren sve do subote, od 10 do 19 sati.

„Što nam čitanje donosi? Zašto je dobro čitati? Skrivaju li se u knjigama odgovori na sva naša pitanja? Što za nas znače knjižnice, ti mali svjetovi puni novih spoznaja i ideja? Zašto je kravlje mlijeko bijelo kad one jedu zelenu travu?“, postavljala je pitanja knjižničarka Zorana Geržinić malim zaljubljenicima u slikovnice i priče, okupljenima na prvoj po redu radionici „Čitamo u paviljonu“. Djeca su svoje maštovite odgovore vadila kao iz rukava, a potom su sa zanimanjem poslušala priču o kravi Mami Mu. Vesela radionica završila je oslikavanjem straničnika.

Večer je bila rezervirana za Borivoja Radakovića, hrvatskog književnika i prevoditelja, pisca koji uspješno pomiče i tematske i jezične granice unutar hrvatske književnosti. Uz zanimljivo moderatorstvo vrsne novinarke Eliane Batagelj, Radaković je okupljenoj publici predstavio svoj najnoviji roman „Hoćemo li sutra u kino?“, suvereno štivo, kratko i jednostavno, u kojemu progovara o problematici ljubavnog odnosa, o seksualnosti bez tabua, o ljubomori u intimnim svjetovima svojih junaka. Dotaknuo se Radaković svojega bogatog opusa, a književni susret započeo je pjesmom na čakavštini posvećenoj Vladimiru Nazoru i starom rokeru, pokojnom Igoru Večerini. Program je nastavljen pjesmom na kajkavskom dijalektu, a ovaj svestrani autor svoju je oduševljenu porečku publiku interpretativnim čitanjem uveo u radnju romana. Dovoljno je to bilo snažno da Porečani zakorače u živote Radakovićevih junaka kojima autor omogućava da budu svoji, bez obzira na očekivanja, baš poput njega, koji kad piše, ne razmišlja o očekivanjima drugih.

Radaković je jedan od osnivača Festivala alternativne književnosti (FAK) koji je početkom 2000-ih na ovdašnjoj sceni mijenjao odnos prema knjizi i pisanju, uvodeći ponovno javna čitanja proze kroz izravnu komunikaciju autora i čitatelja. Izvođeni dramski pisac, autor je romana „Sjaj epohe“, „Virusi“ i „Što će biti s nama“.

 

Foto: Jelena Prekalj

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani