U škole se uvode kodeksi ponašanja i kazne

218ucenici2009-3.jpg
06.02.2020. 19:14; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U škole se uvode kodeksi ponašanja i kazne

Do kraja listopada, sve osnovne i srednje škole će morati izraditi školske kodekse koji jasno definiraju prava i obveze kako nenastavnog i nastavnog osoblja u obrazovnim ustanovama tako i učenika i njihovih roditelja kad je riječ o nasilju u školama.

Do kraja drugog tromjesečja Hrvatska treba imati ujednačen odnos i kazne za bilo koje nasilje u školama. Novi nužni akcijski plan znači i izmjenu tjednih radnih obveza učitelja, nastavnika i profesora koji će se morati aktivnije posvetiti prevenciji nasilja u svojim učionicama smišljajući i provođenjem raznih programa i projekata. Izmjena unosi i uvođenje digitalne evidencije nasilja u školama kako bi se tako brže mogla pratiti pojavnost nasilja, ali i brže djelovati u prevenciji. Virtualni oblik nasilja bit će obuhvaćen kroz promjenu u akcijskom planu.
Tako će se pokušati prevenirati širenje laži, narušavanje učenikove privatnosti i kreiranje grupa za poticanje mržnje kojima su učenici izloženi .

U okviru usavršavanja učitelja, očekuje se da će se uvesti edukativni programi o nasilju kako bi se što bolje razumjeli svi oblici nasilja. Ravnatelji, profesori i učitelji morat će odraditi i minimalni broj roditeljskih sastanaka koji su posvećeni prevenciji nasilja.

REX

Print Friendly, PDF & Email