NEWS
HALF MARATON S

U sklopu projekata EKOPIS i NATURALLY održane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola

411035999_886524586809500_8623652227784502437_n
20.12.2023. 19:23; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U sklopu projekata EKOPIS i NATURALLY održane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola
U sklopu projekata EkoPis (Promicanje ekologije i ekološke pismenosti) i NATURALLY (Strane invazivne biljne vrste kao izvor farmaceutika) koje provodi porečki Institut za poljoprivredu i turizam te programa popularizacije znanosti MikroskopiJA na netu Hrvatskog mikroskopijskog društva, tijekom prosinca su organizirali mikroskopijske radionice „Od sitnozora do AI – mikroskopiranjem do STEM-a“ za osnovnu i srednju školu. U radionicama posebnu pažnju posvetili su istraživanju invazivnih biljnih vrsta te važnosti ekološke pismenosti. Na taj način su u Institutu željeli mladima približiti istraživanja kojima se bave.
 
Radionice za učenike osnovnih škola na području grada Poreča održane su u prostorima Društva Naša djeca Poreč, dok su učenici srednjih škola imali priliku sudjelovati u dvije radionice održane u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu. Radionice su održane pod pokroviteljstvom tvrtke ZEISS Hrvatska i Hrvatskog mikroskopijskog društva.
 
Upoznavanjem polaznika radionica s različitim aspektima znanosti, na moderan, dinamičan ali i metodičan način, ovim smo spojem tradicionalnih i najnovijih tehnologija nastojali pružiti budućim mladim stručnjacima i znanstvenicima uvid u cjeloviti znanstveni proces – od ideje do prezentacije rezultata. Osim u našim projektima, mikroskopija nalazi svoju primjenu mnogim granama znanosti i industrije, ali i u svakodnevnom životu. Promocijom mikroskopije stoga se putem naših radionica promovira usmjeravanje mladih u STEM područja. Ujedno ih se upoznaje s tradicijskim vrijednostima i nacionalnim povijesnim znanstvenim postignućima.
 
Ovom se prilikom još jednom zahvaljujemo tvrtki Zeiss Hrvatska, Hrvatskom mikroskopijskom društvu, DND-u Poreč, Gimnaziji GSŠJD i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji radionica.
Posebno zahvaljujemo učenicima na znatiželji, entuzijazmu, pitanjima i aktivnom sudjelovanju. Čvrsto vjerujemo da su među njima budući vrsni stručnjaci i znanstvenici, a sasvim sigurno znamo da na njima počiva i naša budućnost.
 
Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
 
 
Print Friendly, PDF & Email