NEWS
HALF MARATON S

U Pazinu održan Dan istarske košarke, nagrađeni Ivana Dojkić i Toni Perković

Dolores_Dojkic
20.12.2023. 13:17; ; Početna / Sport i rekreacija / U Pazinu održan Dan istarske košarke, nagrađeni Ivana Dojkić i Toni Perković

U Pazinu je u utorak, 19. prosinca održana već tradicionalna manifestacija, 3. Dan istarske košarke u organizaciji Košarkaškog saveza Istarske županije. Sve je započelo košarkaškom utakmicom kadeta selekcije Istarske županije i Grada Rijeke u kojoj su uvjerljivo slavili istarski kadeti rezultatom 88-69, piše Regional express.

U hotelu Lovac je održana i sama svečana skupština na kojoj su, uz brojne košarkašice i košarkaše, članove KSIŽ-a nazočili i gosti, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela župana, Ivan Glušac, direktorica Pazin sporta Patricija Jedrejčić, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Pazina, Zoran Bravar te potpredsjednik Sportske zajednice Istarske županije, Damir Ćus.

U svom obraćanju predsjednik KSIŽ-a, Igor Franković naglasio je brojne aktivnosti saveza tijekom 2023. godine, kao i uspjehe sportskih klubova i sportaša poput trećeg mjesta članova minibasketa Košarkaškog kluba Rovinja na Prvenstvu Hrvatske i četvrtog mjesta pazinskih pretkadeta na državnoj razini.

– Bila je ovo još jedna izazovna godina, na razini saveza odigrano je gotovo 250 prvenstvenih utakmica. Uspješno je realiziran još jedan ljetni kamp na kojem je ove godine sudjelovalo rekordnih 66 polaznika dok su s okupljanjem i radom krenule i selekcije KSIŽ-a na čemu treba biti dodatni naglasak. Kvaliteta košarke na našem poluotoku zaista raste, a tome u prilog svjedoče i rezultate koje su polučili naši članovi, kako na regionalnoj tako i na državnoj razini’’ poručio je između ostalog Franković.

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić istaknula je da je ponosna što se Dan košarke održava upravo u Pazinu, gradu koji njeguje košarkašku tradiciju.

– Čuli smo o brojnim košarkaškim ostvarenjima i možemo biti iznimno ponosni. Grad Pazin je za iduću godinu osigurao i dodatna sredstva za ulaganja u sport i to ćemo činiti i dalje.’

U svom obraćanju pročelnik Upravnog odjela župana, Ivan Glušac podsjetio je ulaganja županije u sport i osnivanje te povećanje sredstava upravo u Fond za sport.

– To ćemo nastaviti činiti i dalje, ulagati u sport i zajedno s lokalnim samoupravama pronaći rješenje da to bude još bolje i kvalitetnije.

U nastavku svečanosti uslijedila je i dodjela plaketa jubilarcima i zaslužnim pojedincima na doprinosu istarskoj košarci. Za 20 godina uspješnog djelovanja plaketa je dodijeljena Košarkaškom klubu Oliva iz Vodnjana, dok su 25 godina rada proslavili i ŽKK Pula te KK Rudar iz Labina.

Odlukom Upravnog odbora nagrade su pripale i pretkadetima Košarkaškog kluba Pazin koji su, u jakoj konkurenciji, osvojili četvrto mjesto na Prvenstvu Hrvatske.

Priznanje za ostvareni uspjeh otišlo je i u ruke članova Košarkaškog kluba Stoja i Hrvatske reprezentacije. Naime, Roko Cetina i Vito Mlatac članovi su hrvatske muške U17 reprezentacije koji su nakon niza vrhunskih uspjeha postigli još jedan, osvojili su titulu europskih prvaka u košarci „3×3“ na Europskom prvenstvu na grčkom otoku Kreti.

Priznanje za veliki doprinos istarskoj košarci pripalo je i Ivani Dojkić iz Poreča, jedinoj istarskoj i tek trećoj hrvatskoj profesionalnoj igračici koja je zaigrala u ženskoj NBA ligi. Ivana je u karijeri igrala za Novi Zagreb, Trešnjevku, Celje, moskovski Spartak, mađarski Szekszard, a od 2021. i za talijanski Virtus Bologna čija je i danas članica. Ivana je trenutno i najbolja hrvatska reprezentativka, a nagradu je primila i Ivanina majka, Dolores Dojkić koja se emotivno obratila okupljenima u Ivanino ime koja se nalazi trenutno u Italiji.

Među nagrađenima bio je i Toni Perković, član Košarkaškog kluba Split i član A reprezentacije koji je svoje košarkaške početke započeo u svom matičnom klubu Stoji nakon koje prelazi u Cibonu, Cedevitu i u konačnici Split.

(REX)

Print Friendly, PDF & Email