NEWS

U POTRAZI ZA ČOPOROM PASA KOJI SU NAPALI STADO KOZA U TORU VLASNICE MARIJE KOŠETO

GO03517704
25.02.2018. 10:23; Učitavanja: 625; Početna / Crna kronika / U POTRAZI ZA ČOPOROM PASA KOJI SU NAPALI STADO KOZA U TORU VLASNICE MARIJE KOŠETO

Nakon što je čopor pasa lutalica prije nekoliko dana na imanju Marije Košeto iz Tara zaklao dvije, i ozlijedilo jednu kozu, a pričinjena šteta bila je velika s obzirom da su jadne životinje bile bređe, mještani Vabrige i dalje strahuju da se tako nešto ne ponovi. Policija na terenu i dalje istražuje tko je vlasnik opasnih pasa lutalica, a što o svemu misle stanovnici, općinski djelatnici, i drugi, ispitali smo nakon nemilog incidenta o kojem smo prekjučer izvijestili.

Podsjetimo, taj događaj zbio se ove srijede kada je Košeto u ranim jutarnjima satima obišla imanje na kojemu ima nekoliko koza u zatvorenim prostorima pod visokom ogradom, a uz to i kokoši i mnoštvo posađena bilja. Da nešto nije u redu primijetila je već izdaleka jer koze su panično meketale, kokoši kokodakale, a kada je došla imala je što i vidjeti. Dvije koze ležale su zaklane, a malo dalje u susjednom prostoru jedan pas još uvijek je nasrtao na treću. Tek kada je zavikala iz sveg glasa, sivi vučjak ju je pustio, te kroz rupu u ogradi, a koje su psi pri toga napravili, pobjegao k ostatku čopora i dao se u bijeg.

Čopor se zaletio na novinara Glasa Istre

Veterinar Snježan Pahović je izlaskom na teren, kako bi spasio zadnju napadnutu kozu, i sam spazio odbjegli čopor pasa. I dok je ranjenoj životinji, kojoj nažalost neće biti spasa, davao antibiotik uočio je čopor pasa koji su kružili istim područjem. U međuvremenu je u Vabrigu stigla i policija koja nije naišla na lutajuće pse, što nije bio slučaj s nama kada smo stigavši na lice mjesta sami doživjeli neugodno iskustvo. Svega par koraka nakon što smo izašli iz automobila s jedne se livade prema potpisniku ovih redaka zaletjelo troje ovećih lajavaca i samo bijeg natrag u vozilo spasio nas je od mogućeg napada.

Tek kada smo se uvjerili da čopor odlazi, uputili smo se prema mjestu gdje su napravili pokolj. Ususret nam je pristigao prijatelj oštećene vlasnice koza da nam točno pokaže put do tamo.

– Ne znam da li ste ih vidjeli, ali to su upravo ti psi koji ovuda lutaju, sada ih je troje, ali zna ih biti i više u skupini, rekao nam je tihim glasom naš sugovornik kako ne bi skrenuo pozornost na naše prisustvo. I dok smo mi polako odlazili prema kozjem stratištu, psi lutalice kružili su područjem gdje su najbliže kuće udaljene svega nekoliko stotina metara od Tara i Vabrige. Prema tadašnjoj priči Košetinih prijatelja koji su joj priskočili upomoć, isti čopor pasa već je i na drugim mjestima stvarao probleme. Negdje su napali i ubili kokoše, drugdje mačke, neki tvrde i druge pse, a svi se boje da se kojim slučajem ne okome i na djecu, starije i nemoćne osobe. U večernjim satima strah ih je hodati naseljem sami, jer nigdje nema nikoga, a da se što desi tko bi uopće priskočio u pomoć.

Policija još utvrđuje tko je vlasnik

Upitali smo stoga glasnogovornicu PU istarske Natašu Vitasović, jesu li možda pronašli pse koji su napali koze, odnosno jesu li njihovi djelatnici na terenu doznali kome oni pripadaju. Nažalost, ona nam je samo potvrdila da je slučaj zabilježen, a da policijski djelatnici još uvijek utvrđuju tko je vlasnik pasa i druge okolnosti događaja. Stoga smo odgovor znadu li možda kome pripadaju lutajući psi potražili i u općinskome komunalnom odjelu. Komunalni redar Goran Miljanović kazao nam je da je to prvi evidentirani slučaj kojeg su zaprimili i da ih osim gospođe Košeto kojoj su nastradale koze nitko nije kontaktirao vezano za agresivnost i napade pasa na ovome području. Stoga apelira da ako netko ima saznanja da im to i dojavi kako bi mogli poduzeti potrebite radnje da se utvrdi vlasništvo tih životinja. U redovitom smo kontaktu s veterinarskom stanicom i na raspolaganju svim mještanima, ustvrdio je na kraju Miljanović.

U Vabrigu smo stigli opet jučer kako bismo ispitali same građane što znaju o čoporu pasa, međutim mnogi sugovornici za taj slučaj nisu ni čuli, a svi koji o tome nešto i znadu, kao da ih je, iz prosta razloga što su mnogi familijarno povezani u ovim malenim mjestima, pritisnula “omerta” iliti nepisano sicilijansko pravilo zakona šutnje. Nakon desetak razgovora s mještanima neki su ipak željeli nešto više nam reći, ali uz uvjet da im ne spominjemo ime i fotografiramo.

Hodite vidit poli kafić “Kiwi”

– Ma ti breki su vam iz Vabrige. Hodite vidit poli kafić “Kiwi”, mi se pera da sam ih tamo vidija. Jušto su ti s fotografije iz đornala, kazao nam je postariji gospodin, a stotinjak metara dalje isto potvrdila i jedna gospođa. Prozvana vlasnica restorana “Kiwi”, Aliče Lemo, koja osim kafića ima i restoran, apartmane, autopraonicu, poslovne prostore, ali i karavan depo, sve na istome mjestu, kaže da ima četiri psa, ali da ne vjeruje da su oni to mogli učiniti jer su dresirani, čipirani i pod stalnim nadzorom.

– Ti psi, a radi se o jednome vučjaku, dva psa pasmine cane corso (talijanski mastif op.u.), te jednome mješancu sličnom šarplanincu, i koji tu čuvaju kamp kućice, svega su par puta pobjegli, a što su tada radili u naselju zaista ne znam. Prema priči nekih mještana izgleda svašta, a sada se pretpostavlja da su upravo moji psi usmrtili i one koze, ali to nitko sa sigurnošću ne može utvrditi. Ako se dokaže da su oni sudjelovali u nemilom događaju spremna sam nadoknaditi svu pričinjenu štetu, jer ja ne bježim od odgovornosti, kazala je Lemo. Hoće li na kraju naše snimljene fotografije pasje bande otkriti vlasnike, i radi li se to o našoj sugovornici, tek je za vidjeti.SadržajVijesti

(Napisao i snimio Ivan GRGAT, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email