NEWS
VALFRESCO 3-S

“POREČ FEST”: 9. MEĐUNARODNO GITARISTIČKO I VIOLINISTIČKO NATJECANJE Krešimir Bedek briljirao na gitari

24.02.2018. 18:36; Učitavanja: 267; Početna / Kultura / “POREČ FEST”: 9. MEĐUNARODNO GITARISTIČKO I VIOLINISTIČKO NATJECANJE Krešimir Bedek briljirao na gitari
krešimir-bedek

U kazališnoj dvorani Pučkog otvorenoga učilišta preksinoć je i službeno održano svečano otvaranje 9. Međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja “Poreč Fest”, a koje je preraslo u respektabilno natjecanje koje okuplja vrhunske mlade glazbenike i profesionalce. Uz pozdravne govore ravnateljice Umjetničke škole Sanje Radetić Fatorić i zamjenika gradonačelnika Grada Poreča Elia Štifanića, čast otvorenja pripala je zamjenici župana Istarske županije Sandri Ćakić Kuhar, koja je naglasila kako je ovo jedinstvena promidžba grada Poreča, Istre i Hrvatske i obogaćuje kulturni život grada u mirnim mjesecima.

Mladi virtuoz

U prepunoj dvorani zatim je nastao muk, a na veliku pozornicu, uz pljesak i ovacije publike, svoj je samostalni koncert održao mladi virtuoz Krešimir Bedek. Tijekom jednosatna nastupa, svirajući gitaru, Bedak je izveo dobro poznata Bruwerova, Poncetova, Barriosova i druga djela u e-molu, a-duru, sonate i sonatine, a zatim lento i obstinato, a njegova bravura baratanja prstima po gitarističkim žicama nikoga nije ostavila ravnodušnim. A kako i ne bi kad je mladi virtuoz, inače rođen 1981. godine već nakon završetka srednje naobrazbe ubrzo diplomirao u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Postdiplomski studij potom u Nizozemskoj u klasi Zorana Dukića na Kraljevskom konzervatoriju Den Haaga, nakon čega postaje docent na Muzičkoj akademiji našega glavnoga grada. Nastupao je u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Izraelu, Estoniji i Rusiji, svirajući solistički, uz orkestre i u različitim komornim sastavima. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Na 42.tribini mladih umjetnika «Darko Lukić» osvojio je glavnu nagradu te nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a zaposlen kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu primio je Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika za 2010. godinu. Dvostruki je laureat prestižnog međunarodnog natjecanja Printemps de la guitarre Charleroi, Belgije 2006. i 2008. godine i pobjednik međunarodnih gitarističkih natjecanja Guitar and Chamber Music Festival Zwolle i Scharpach gitaar concurs u Nizozemskoj.

Vrhunski koncerti

Potrebno je napomenuti da će se ovogodišnje izdanje natjecanja održati u dva dijela, od 23. do 25. veljače za solo gitaru i komorne sastave, i od 13. do 15. travnja za solo violinu i sastave. Uz natjecateljski dio organiziraju se i prezentacije i vrhunski koncerti respektabilnih umjetnika koji su ujedno i članovi ocjenjivačkog suda. Pa će tako u Koncertnoj dvorani Umjetničke škole i Kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč, održati se natjecanje u šest kategorija za gitariste i u tri kategorije za komorne sastave.

Od ove godine u disciplini solista prošireno je natjecanje i sa kategorijom „no age limit“ u kojoj se profesionalni gitaristi natječu u dvije etape, a na Poreč Festu sudjeluju natjecatelji iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. Natjecatelje će ocjenjivati respektabilni međunarodni ocjenjivački sud, Xhevdet Sahatxhija iz Hrvatske, Antonio Fruscella iz Italije, Alejandro Córdova koji dolazi iz Mexica, te domaće snage Krešimir Bedek i Saša Dejanović. Nakon Bedekova koncerta otvaranja, jučer je u kazališnoj dvorani održan i svečani koncert sudca Fruscelle, a završni koncert pobjednika natjecanja biti će na rasporedu u nedjelju s početkom u 13.00 sati.

(Ivan GRGAT, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email