NEWS

U Poreču Međunarodni znanstveni skup 11. Istarski povijesni biennale od 25.-27.5.2023.

ibienale
22.05.2023. 13:50; ; Početna / Kultura / U Poreču Međunarodni znanstveni skup 11. Istarski povijesni biennale od 25.-27.5.2023.

U organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Državnog arhiva u Pazinu od 25. do 27. svibnja u Istarskoj sabornici u Poreču održat će se jedanaesti međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom „Villae,rustici, agricolae…: o selu i seljaštvu u povijesti na jadranskom prostoru“.

Svečano otvorenje skupa održat će se u petak, 25. svibnja u 18 sati. Prilikom otvorenja predstavit će se zbornik radova s prošloga skupa pod naslovom „Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru“. Zbornik će u ime uredništva predstaviti prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, dok su o sadržaju i doprinosu zbornika hrvatskoj historiografiji govoriti doc. dr. sc. Maja Ćutić Gorup i Gaetano Benčić, prof.

Istarski povijesni biennale jedan je od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine. Ove je godine posvećen selu i seljaštvu u povijesti na jadranskom prostoru. Rezultate svojih istraživanja na ovogodišnju temu predstavit će 24 znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. Sudionici će u svojim izlaganjima prikazati različite mogućnosti istraživanja sela i seljaštva preko više vrsta povijesnih izvora za različita povijesna razdoblja – od prapovijesti i antike preko srednjeg i ranog novog vijeka do suvremenoga doba.

Skup i zbornik financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Poreč-Parenzo i ostali istarski gradovi i općine.

Detaljan program skupa možete pronaći putem poveznice: https://www.muzejporec.hr/hr/projekti/istarski-povijesni-biennale/

 

Print Friendly, PDF & Email