NEWS

U Poreču krenule radionice robotike i STEM-a, mladi polaznici oduševljeni

sastavljanje LEGO robota
24.01.2024. 22:10; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču krenule radionice robotike i STEM-a, mladi polaznici oduševljeni

Kako stvoriti i programirati vlastitog LEGO robota, a pritom učiti o timskom radu, inženjeringu, osnovnim konceptima programiranja i rješavanju izazova – sve kroz zabavne i edukativne aktivnosti za djecu i mlade. Sve  se to odvija u jednom zanimljivom prostoru u Poslovnoj zoni Čimižin u Poreču gdje se odvijaju STEM radionice, koje vode članovi udruge Pozitron.

Radionice za djecu i mlade pohađa više od 30 polaznika, podijeljene su u dvije grupe – “Robotika za najmlađe” i “Robotika radionice FIRST LEGO League Challenge”. Tu se najmlađi polaznici uče u radionicama o osnovama robotike jednom tjedno, a stariji polaznici u grupi pod imenom Robonada već se pripremaju za odlazak na natjecanje FIRST LEGO League Challenge koje će se održati idući mjesec.

Sve je krenulo kada se Udruga Pozitron iz Vižinade obratila  Gradu Poreču-Parenzo s idejom da se STEM radionice pokrenu u Poreču, jer je već postojao iskazani interes. Na obostrano zadovoljstvo, suradnja je vrlo brzo dogovorena te je Grad prošle jeseni osigurao prostor i odradio njegovo uređenje i opremanje, a za to vrijeme u tijeku su bili upisi na radionice, koji su vrlo brzo naišli na interes, popunjene su obje skupine. 

„Edukacija u području znanosti, tehnologije, inženjeringa, umjetnosti i matematike (STEAM) važna je za poticanje razvoja djece i mladih u suvremenom društvu. Radionice LEGO robotike nude odličan način da djeca steknu praktično iskustvo u programiranju, inženjeringu i timskom radu. Kroz rad s robotskim kompletima i komponentama polaznike se potiče na suradnju, razvoj komunikacijskih vještina, tehničkog razmišljanja, kreativnosti i motoričkih vještina, što je izuzetno važno za razvoj budućih stručnjaka u ovim područjima.

Ovakvi programi ne samo da doprinose razvoju STEAM vještina, već i potiču rast djece i mladih kao timskih igrača, inovatora i kreativnih mislilaca“, kaže Lovro Šverko iz Udruge Pozitron. 

A djeca su jako zadovoljna.  “Radionice robotike su super! Sviđa mi se kako možemo stvoriti vlastite LEGO robote i programirati ih da rade različite stvari. Učimo o robotici, programiranju, ali i o tome kako raditi u timu i kako pozitivno komunicirati. Najbolje od svega je što je to zabavno, a opet i poučno. Uvijek se veselim dolasku na radionice jer znam da ćemo imati puno izazova, a usput su se stvorila i nova prijateljstva. Jedva čekam odlazak na natjecanje u Zagreb, jer želim vidjeti kako naša ekipa, Robonada, može biti kreativna i sposobna u rješavanju zadataka.” rekla je jedna od polaznica.

Centar Pozitron od svojeg osnutka organizira niz edukativnih sadržaja na ​području Istarske i Primorsko-goranske županije pod zajedničkim ​nazivom „STEAMatica Histria“. Najveći dio programa i aktivnosti se ​odnosi na srednjoškolsku djecu, ali se pojačava rad i sa osnovnoškolcima, ​studentima i edukatorima. U edukativnim programima Centra Pozitron ​vodi se računa o svim aspektima razvoja djece i mladih, a posebice se ​potiče tehničko razmišljanje i kreativnost te razvoj motoričkih vještina ​kroz praktični rad s gradivnim elementima robotičkih kompleta te rad s ​materijalima i elektroničkim komponentama kroz projekte izrade ​robotskih sustava.

Više informacija o njihovim aktivnostima kao i upisima na :  https://centar-pozitron.hr/

https://www.facebook.com/UdrugaPozitron

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email