NEWS
HALF MARATON S

Istarskoj županiji, njezinim agencijama i ustanovama odobreno 14 projekata vrijednih 4,2 milijuna eura

IMG_Miletić
24.01.2024. 22:20; ; Početna / Gospodarstvo / Istarskoj županiji, njezinim agencijama i ustanovama odobreno 14 projekata vrijednih 4,2 milijuna eura

Istarska županija je ostvarila sjajan uspjeh na Programu prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027., a rezultati su danas predstavljeni u Poduzetničkom centru Coworking Pula. Na konferenciji za novinare sudjelovali su istarski župan Boris Miletić, ravnateljica JU „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Ivana Dragišić, direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. Boris Sabatti, direktor Istarske regionalne energetske agencije – IRENA d.o.o. Dalibor Jovanović, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, pročelnica UO za turizam Nada Prodan Mraković, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI d.o.o. Igor Merlić, dekan Istarskog veleučilišta Daglas Koraca, ravnateljica Istarske kulturne agencije – IKA Aleksandra Vinkerlić, voditelj Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Upravnom odjelu za održivi razvoj Bruno Kostelić i viša savjetnica za EU projekte u Javnoj ustanovi Natura Histrica Ana Ljubić.

            Uvodno su se prisutnima obratili ravnateljica Regionalnog koordinatora Dragišić i župan Miletić, koji su se osvrnuli na ostvarene rezultate i sam Program, nakon čega je uslijedilo predstavljanje svih projekata.

„Program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji podupire Europsku kohezijsku politiku te doprinosi skladnom razvoju Europske unije kroz jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije, potičući pri tome ekonomski rast. Programsko područje obuhvaća 8 hrvatskih županija i 25 talijanskih. Poziv za ove projekte je bio objavljen u prvom tromjesečju prošle godine, a rezultati su nakon evaluacije i vrednovanja predstavljeni krajem godine. 110 projekata je prošlo administrativnu provjeru s time da je u kvalitativnoj provjeri odobreno 55 projekata ukupne vrijednosti 92 milijuna eura, čime je iscrpljena alokacija za taj prvi poziv“, kazala je Dragišić.

„Izražavam veliko zadovoljstvo uspjehom naše regije, a kojeg najbolje potvrđuje podatak da je za sve korisnike na području Istarske županije odobreno ukupno 8.427.452,07 EUR, od čega je Istarskoj županiji, županijskim ustanovama i agencijama za ovih 14 projekata odobreno čak 4.197.409,59 EUR. Projekti se odnose na područja poput plave ekonomije, zaštite i valorizacije prirodnih resursa, pomorskog i multimodalnog transporta i prilagodbe klimatskim promjenama“, istaknuo je župan.

„Neki od ponajboljih projekata u Istarskoj županiji bili su financirani upravo putem ovog programa te su bili i primjeri dobre prakse u RH. Podsjetit ću na lani okončan projekt FIRESPILL u sklopu kojeg je nabavljena vrijedna vatrogasna brodica, ali i oprema za naš Nastavni zavod za hitnu medicinu. Tu su i projekti KEY Q+ županijske Agencije za ruralni razvoj Istre i projekt naše IRENA-e COASTENERGY – Blue energy in ports and coastal urban areas“, poručio je Miletić uputivši čestitke i zahvale svima koji su pisali projekte.

            Istarskoj razvojnoj agenciji – IDA d.o.o. odobreno je četiri projekata, a u jednom ima ulogu vodećeg partnera, dok u preostala tri onu partnera.

„Vrijednost projekta je oko 7,5 milijuna eura, od čega će IDA-i pripasti otprilike 1,2 milijuna eura, a pokrivaju područja digitalizacije, plave ekonomije, mobilnosti, te turizma i održivog razvoja“, kazao je direktor Sabatti.

            „IRENA će provoditi tri projekta, a u dva smo vodeći partner. Sva tri projekta tiču se procesa zelene tranzicije, no tematski su različiti. Projektom AWARE se, primjerice, potiču procesi cirkularne ekonomije, a u aktivnosti će biti uključeni učenici osnovnih i srednjih škola“, rekao je direktor Jovanović. 

            „Projekt Sokrat je iskorak u onome što je Upravni odjel za kulturu i zavičajnost radio do sada jer smo se od baštine odmaknuli prema suvremenoj umjetnosti. Osnovna ideja projekta je umrežavanje suvremene umjetnosti s obrtima, suvremenim dizajnom, kulturnim i kreativnim industrijama. Njegova vrijednost je 2,4 milijuna  eura, od čega Istarska županija dobiva 310 tisuća eura“, rekao je pročelnik Torbica.

            „Projekt Cyros ima kao cilj razvoj zajedničkih prekograničnih biciklističkih ruta i njihovo povezivanje s intermodalnim prijevozom. Projekt je težak 2,7 milijuna eura, a za Istarsku županiju ide 370 tisuća eura i započet ćemo ga početkom ožujka“, istaknula je pročelnica Prodan Mraković.

            „Agenciji za ruralni razvoj Istre odobren je projekt TESTEAT, a čiji je glavni cilj nadogradnja Edukacijsko-gastronomskog centra Istre, na Gortanovom brijegu blizu Pazina, na način da će se opremiti vanjska kuhinja s vanjskom pećnicom i termo blokom gdje će se održavati edukacije pripreme jela na roštilju“, rekao je direktor Merlić.

            „IKA vas vodi u filmsko putovanje kroz Hrvatsku i Italiju, svjesni potencijala kojeg Istra kao filmska destinacija ima. Napravili smo pothvat i popisali 130 filmova koji su snimani u Istri. Kroz projekt REEL odlučili smo ih kapitalizirati i iskoristiti razvoj održivog turizma, koji ima dva trenutka. Jedan je kada filmska ekipa boravi u zajednici, a drugi kada gledatelj pogleda film i poželi ponoviti emocije iz filma i posjetiti mjesto snimanja iz filma“, pojasnila je ravnateljica Istarske kulturne agencije Vinkerlić.

            Na projektu WASTEREDUCE kao partneri sudjeluju i Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije i županijska Javna ustanova Natura Histrica.

„Cilj je poboljšati gospodarenje otpadom u zaštićenim i Natura 2000 područjima provedbom konkretnih i zajedničkih akcija za rješavanje fenomena otpada različitim pristupima i različitim metodama intervencije“, rekao je Kostelić dodajući da je Županiji odobreno 208 tisuća EURA, koliko je dobila i JU Natura Histrica.

            „Drugi projekt koji imamo je GREW, a odnosi se na upravljanje vlažnim staništima u prekograničnoj regiji Hrvatska-Italija. Radi se zapravo o nastavku projekta CREW, kojeg smo imali u prethodnom programskom razdoblju, a zadržana je  uspješna partnerska struktura. Upravljači vlažnim staništima suočavaju se sa širokim spektrom izazova uslijed klimatskih promjena, stoga će glavne aktivnosti projekta biti usmjerene na razvoj integriranog i uključivog procesa upravljanja. Naše aktivnosti će biti usmjerene na područje posebnog ornitološkog rezervata Palud“, kazala je Ana Ljubić ispred JU Natura Histrica.

 

UPRAVNI ODJEL ŽUPANA

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email