NEWS

U Poreču – „Gradu prijatelju ženskog poduzetništva“ poduzetnicama 20 posto veći iznos potpore, a početnice imaju i olakšice za djecu

Predavanje za poduzetnice u Poduzetničkom inkubatoru Poreč
12.05.2021. 10:41; ; Početna / Gospodarstvo / U Poreču – „Gradu prijatelju ženskog poduzetništva“ poduzetnicama 20 posto veći iznos potpore, a početnice imaju i olakšice za djecu

Grad Poreč-Parenzo u proteklim je godinama proveo niz mjera i aktivnosti i postao prepoznatljiv grad u Hrvatskoj po podršci ženama poduzetnicama. Godine 2020. je, kao prvi grad iz primorske Hrvatske, stekao titulu Grad – prijatelj ženskog poduzetništva koji aktivno promiče žensko poduzetništvo, inicira, organizira i financira edukacije i manifestacije kojima se jača žensko poduzetništvo te pomaže ženama na realnom tržištu.

Taj je rezultat praćenja potrebi žena poduzetnica u Poreču i okolici.

Kako kaže pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo, Morena Mičetić-Fabić, u Poreču su unatrag nekoliko godina analizirani statistički podaci i ispitivalo se stanje „na terenu“, te se javila potreba da Grad treba podržavati i poticati žene na poduzetništvo. Analize su pokazale da u gradu ali i cijeloj Poreštini postoji velik broj žena poduzetnica koje su same poduzetnice ali ima i onih koje formalno nisu poduzetnice jer poslovni subjekti glase na muškog člana obitelji, a one su itekako istinske nositeljice poduzetništva u obitelji. Također analiza je pokazala da na području Poreča ima puno poduzetnih žena koje nisu poduzetnice, ali razmišljaju o poduzetništvu, „vuče“ ih taj njihov poduzetnički duh ali nemaju dovoljnu podršku obitelji i okoline da krenu u poduzetništvo. – Upravo to su naše dvije ciljne skupine kojima smo odlučili posvetiti posebnu pažnju i kroz ciljane aktivnosti i mjere podržati ih na njihovom putu prema poslovnom uspjehu, zaključuje Mičetić-Fabić.

Kako dodaje, Grad Poreč-Parenzo konstantno radi na tom segmentu, a kako pojašnjava, prvi korak bio je uspostavljanje suradnje s udrugama žena na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Nakon toga, prve aktivnosti namijenjene ženama Poreštine organizirali su 2018. godine i to „Networking Breakfast za žene poduzetnice“ i  Sastanak hrvatskih gradova prijatelja ženskog poduzetništva. Uslijedio je niz ciljanih edukacija za jačanje znanja i vještina žena poduzetnica te Poduzetnička akademija za žene.

Svake godine, na Dan žena Grad Poreč-Parenzo je organizirao sudjelovanje porečkih poduzetnica na velikom Kongresu žena poduzetnica i Poduzetničkom sajmu žena u Zagrebu, najvećem poslovnom okupljanju žena u poduzetništvu Hrvatske i Jugoistočne Europe. Kongres koji tradicionalno okuplja između 500 i 600 žena iz Hrvatske i regije, bio je stjecište otvaranja novih poslovnih prilika, razmjene iskustava, želje za suradnjom i umrežavanjem, te podizanja znanja, kompetencija i vještina poduzetnica, ali i svih onih žena koje razmišljaju o poduzetništvu kao svom karijernom izboru. I porečka poduzetnica Lorena Močibob bila je jedna od finalistica izbora za Najpoduzetnicu u kategoriji Naj inspiracija 2020. godine.

Mičetić-Fabić dodaje kako su organizirali i „B2B susret poduzetnica Hrvatske“ kojemu se odazvalo pedesetak vlasnica i vlasnika tvrtki i obrta kao i svih onih koji to žele postati iz cijele Hrvatske, kao i Konferenciju za žene poduzetnice.

-Posebno mjesto u dodjeli gradskih financijskih bespovratnih potpora imaju žene poduzetnice, tako one imaju pravo na 20% veći iznos potpore. Svake godine uvodimo neke nove mjere za poticanje ženskog poduzetništva tako smo ove godine uveli novu mjeru koja poduzetnicama početnicama u prvih 6 mjeseci poslovanja omogućuje besplatan vrtić ili jaslice za dijete. Na taj način želimo ženama pomoći u prvim mjesecima poslovanja kada one tek trebaju privući klijente i kupce i imaju smanjene prihode, stoga im tada želimo omogućiti da ne brinu o skrbi za svoje dijete nego da se posvete razvoju svog poduzetničkog pothvata.

Prošle godine započeli smo i sa pokretanjem neformalne grupe „Poduzetne žene Poreštine” s ciljem umrežavanja, razmjene ideja, informiranja, educiranja i zajedničkih aktivnosti. Veseli nas da je to bila ideja upravo žena poduzetnica koje su redovito uključene u naše aktivnosti, upravo su one iskazale potrebu za povezivanjem u grupu, pod koordinacijom Grada. Velik broj žena prijavio se u navedenu grupu i prvi susret bio je planiran prošle godine ali je situacija sa epidemijom odgodila ove aktivnosti. Vjerujemo skorašnjom okupljanju i razmjeni ideja i pripremi planova za buduće razdoblje, za stvaranje još ugodnije i poduzetne klime u gradu prijatelju ženskog poduzetništva, zaključuje Mičetić Fabić.

Print Friendly, PDF & Email