NEWS
VALAMAR-S-sezona

Europa se sprema za početak turističke sezone

20210510_131016
12.05.2021. 12:46; ; Početna / Gospodarstvo / Europa se sprema za početak turističke sezone

Europske države užurbano se pripremaju za turističku sezone ove godine – u tijeku je popuštanje mjera, a s nestrpljenjem se iščekuje i uvođenje zelenih propusnica koji bi trebalo profunkcionirati do polovice lipnja.
 
Prema pisanju The New York Timesa svakodnevno se u Europskoj uniji cijepi oko 3 milijuna ljudi, što bi mogli značiti da će do kraja ljeta biti prodijepljeno oko 70% odraslog stanovništva.
 
Austrija
Od 19. svibnja Austrija planira ukinuti karantenu i obvezno testiranje za zemlje kategorizirane kao zelene ili narančaste na ECDC-ovoj karti. Negativan test bit će potreban za ljude koji dolaze iz zemlje s crvenog popisa, a karantena i testiranje i dalje će se primjenjivati ​​za dolaske iz tamnocrvenih zemalja.
 
Češka
Do 17. svibnja zemlja je u izvanrednom stanju pa je većina putovanja ograničena, osim iz neodgodivih razloga. Ograničenja putovanja slijede ECDC-ov sustav semafora. Putnici iz zelenih područja mogu ući bez ograničenja, dok oni koji dolaze iz žutih područja moraju ispuniti obrazac za dolazak i posjedovati negativan rezultat Covid-19 testa (antigen ili PCR). Kriteriji za dolaske iz crvenih zona isti su, ali osim toga, potrebno je ići u karantenu i na 5. dan obaviti drugi PCR test, koji mora biti negativan da bi karantena prekinula. Putnici iz tamnocrvenih zemalja moraju proći PCR testove za ulazak i ponovno 5. dana karantene (umjesto antigena).
 
Njemačka
Trenutno je ulazak moguć za članice EU i Schengena i zemlje koje je EU odobrila s niskom stopom zaraze. Putovanja mora odobriti njemačka granična policija, a svi putnici koji dolaze u Njemačku moraju pokazati negativan Covid-19 test prije nego što se ukrcaju u zrakoplov, trajekt, autobus ili vlak. Bez obzira na rezultat, putnici koji dolaze s područja s visokim rizikom moraju biti u karanteni deset dana, iako se zahtjevi razlikuju ovisno o regiji. https://www.adac.de/news/quarantaene-einreise-deutschland/
 
Italija
Svi putnici moraju imati negativan rezultat testa Covid-19 i ići u karantenu na deset dana (ovo je smanjeno na pet dana za dolaske u EU / schengensko područje). Međutim, premijer Draghi najavio je planove za ponovno otvaranje zemlje od sredine svibnja i ukidanje pravila karantene “posjetiteljima koji mogu pokazati da su negativni, cijepljeni ili imuni”. Italija to planira regulirati pomoću svoje verzije EU-ovog digitalnog zelenog certifikata, koji želi pokrenuti do sredine svibnja.
 
Nizozemska
Vlada i dalje savjetuje da nitko ne putuje u Nizozemsku. Postoji ažurirani popis za provjeru u 6 točaka za sve koji žele putovati u Nizozemsku, i to:
1) morate imati prebivalište u EU / schengenskom području, ali postoje izuzeća.
2) postoji trenutna zabrana leta za letove u Indiju, Južnu Afriku i Srednju i Južnu Ameriku.
3) putnici koji dolaze zrakoplovom, brodom, vlakom ili autobusom moraju imati dokaz o negativnom molekularnom NAAT testu (PCR, RT PCR, LAMP, TMA ili mPOCT) napravljenom ne dulje od 72 sata prije dolaska. Postoje neka izuzeća, na pr. vozači kamiona.
4) svatko tko zrakoplovom ili morem stiže iz zemlje s visokim rizikom mora također prije polaska obaviti brzi test.
5) ako putujete zrakoplovom, morate ispuniti obrazac zdravstvene izjave.
6) svi putnici moraju u karantenu na 10 dana i mogu izaći nakon 5. dana s negativnim rezultatom testa.
 
Poljska
Granice su otvorene za državljane EU-a i EFTA-e, ali svatko tko dolazi javnim prijevozom mora u samoizolaciju 10 dana, osim ako sa sobom nema negativan rezultat testa Covid-19. Poljska također omogućuje cijepljenim putnicima ulazak bez karantene.
 
Slovačka
Postojeća pravila produžena su do 28. svibnja, što znači da nepotrebno putovanje u inozemstvo nije dopušteno. Svi putnici, čak i iz EU / schengenskih područja, moraju imati dokaz o negativnom Covid-19 testu i trebaju u karantenu.
 
Slovenija
Većina država EU na slovenskoj je crvenoj listi i za dolaske iz ovih država primjenjuju se restrikcije negativnog PCR testa ili karantene. https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Vijeće dodalo Izrael na popis zemalja za koje bi države članice trebale postupno ukidati ograničenja neobveznih putovanja

Nakon preispitivanja na temelju preporuke o postupnom ukidanju privremenog ograničenja neobveznih putovanja u EU, Vijeće Europske unije je na popis zemalja za koje bi trebalo ukinuti ograničenja dodalo Izrael. Kako je utvrđeno u preporuci Vijeća, taj će se popis nastaviti redovito preispitivati i, prema potrebi, svaka dva tjedna ažurirati.
 
Države članice trebale bi na temelju kriterija i uvjeta utvrđenih u preporuci postupno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za osobe s boravištem u trećim zemljama navedenima u nastavku:
 
– Australija
– Izrael
– Novi Zeland
– Ruanda
– Singapur
– Južna Koreja
– Tajland
– Kina (podložno potvrdi o reciprocitetu).
 
Ograničenja putovanja trebalo bi postupno ukinuti i za kineska posebna upravna područja Hong Kong i Makao, podložno potvrdi reciprociteta.
 
Osobe s boravištem u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanu trebale bi se za potrebe ove preporuke smatrati osobama s boravištem u EU-u.
 
Kriteriji s pomoću kojih se određuju treće zemlje za koje bi trebalo ukinuti trenutačno ograničenje putovanja ažurirani su 2. veljače 2021. Njima je obuhvaćena epidemiološka situacija i opći odgovor na COVID-19 te pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka. U obzir bi i dalje trebalo uzimati reciprocitet, odlučujući za svaku zemlju pojedinačno.
 
U ovoj preporuci sudjeluju i zemlje pridružene Schengenu (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska).

 

Hrvatska udruga turizma

Print Friendly, PDF & Email